Bez chleba (i grochówki) to się nie najesz!

34
27.08.2023
Bez chleba (i grochówki) to się nie najesz!
Fot. Anna Dembińska
Warsztaty pieczenia chleba i wspólne gotowanie – to atrakcje, które dziś (27 sierpnia) na Elbląskim Święcie Chleba zaproponował uczestnikom Elbląski Klub Szefów Kuchni. Daniem dnia była grochówka. Zobacz zdjęcia.

Bułka bułce nierówna, a swoich sił w przygotowaniu wypieków mogli dziś spróbować młodzi uczestnicy Elbląskiego Święta Chleba. Co zrobić, żeby wypiek był smaczny?

- Liczy się dobra mąka, wiele zależy od tego, jaką bułkę robimy, z mąki pszennej, żytniej czy mieszanej. Ważne jest też to, czy robimy na drożdżach, czy przygotowujemy pieczywo na zakwasie. W wypieki trzeba przede wszystkim włożyć serce, starannie wyrobić ciasto, żeby miało odpowiednią konsystencję – odpowiada Michał Denesiuk z Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni.

A co z grochówką? Dlaczego ta na festynach czy jarmarkach smakuje inaczej niż ta domowa?

- Klimat miejsca, w którym jemy, ma wpływ na to, jak smakują potrawy - podkreśla Michał Denesiuk. - Nasza dzisiejsza grochówka jest wyjątkowa, bo przygotowana na kuchni polowej. Jeszcze inaczej będzie smakowała przygotowana na ognisku, a inaczej w warunkach domowych. Rolę jak zawsze odgrywa jakość składników, w tym przypadku również rodzaj grochu, którego użyjemy do gotowania.

Bez chleba (i grochówki) to się nie najesz!
Fot. Anna Dembińska
Te wszystkie czynniki wpływają na smak, jak i tajemnica szefa kuchni, który zawsze może zrobić coś po swojemu w przypadku danej potrawy – podkreśla nasz rozmówca. Dodaje, że można przecież dodać do grochówki jakieś grzanki. kluski itp. Elbląski Klub Szefów Kuchni na miejskie święto przygotował jednak klasyczną, "wojskową" grochówkę, "bez udziwnień, jak u babci". Chętnych na spróbowanie zupy nie brakowało.

W dzisiejsze gotowanie na starówce była zaangażowana m. in. Zuzanna Kufel, uczennica ZSG. Pomagała przygotować wypieki młodym uczestnikom jarmarku.

- Dzieci przygotowywały bułki formując je w dowolne kształty, mogły przygotować wypiek ze słonecznikiem, cebulką, pestkami dyni... - wymienia Zuzanna.

To nie koniec kulinarnych atrakcji na starówce, o 17 zaplanowano pokazy pieczenia chleba. Szczegółowy program Elbląskiego Święta Chleba jest tutaj.

TB

Najnowsze artykuły w tym dziale Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem... (od najstarszych)

Pokazuj od
najnowszych
Największe
emocje
grochowa 16 pułk logistyczny.... ja zawsze. daje. do niej cos od siebie... dlatego taka aczna
(2023.08.27)

info

4  
  9
Taki z ciebie smakosz... ?Ty to od siebie to zostaw dla siebie... jak będziesz jadł chleb albo pił kefir to pamiętaj że piekarz i mleczarz też mogli dać coś od siebie i dlatego ten chleb i ten kefir taki dobry i smaczny...
Rogal. (2023.08.27)
Moja chyba była wporzadku
Hek (2023.08.27)

info

7  
  0
@Rogal. - Poniosła cię fantazja dziecko. Z dużo telewizji oglądasz.
sefgd (2023.08.27)
z roku na rok te ich imprezy są coraz gorsze, coraz mniej ludzi daje się nabrać na te ich Święto tandety
Sfbnm (2023.08.27)

info

11  
  21
Miasto 130 tys a imprezy tragedia. Zabrakło coś by wszyscy byli zadowoleni. Scena główna stała caly czas pusta. brak muzyki czemu.
(2023.08.27)
Muzycznie cienizna, naprawdę wyjatkowa nuda !wręcz smutno jak zresztą w całym mieście, czuć nadchodząc zmierzch i kres tego marazmu
(2023.08.27)

info

8  
  15
"Czemu" bo nie ma dżemu.
(2023.08.27)
i jak zwykle lans pisowców z rodzinami. komentarze i odżywki spacerujących - bezcenne:)))
(2023.08.27)
Impreza kończy się po 22.30.i niema czym wrucić na Zawadę i Nad Jar. Dziękuję wam włodarze wsi Elbląg.
(2023.08.27)