Sposób na tanie gotowanie

7
13.07.2017
Sposób na tanie gotowanie
Spotkania w bibliotece to wykład, ale i gotowanie (fot. Anna Dembińska)
Jak warmińskie gospodynie oszczędnie, lecz do syta karmiły swoich mężów? Jak w dawnych czasach polowano na niedźwiedzie za pomocą ... alkoholu? Tych i wielu wielu innych ciekawostek mogli dziś (13 lipca) dowiedzieć się uczestnicy warsztatów kulinarnych prowadzonych przez dietetyczkę Barbarę Bukowską, w ramach akcji "Lato pełne smaków". Zobacz zdjęcia.
Podczas czwartego z kolei spotkania w Bibliotece Elbląskiej w ramach cyklu "Lato pełne smaków" zainteresowani mieli okazję dowiedzieć się czegoś o regionalnych przepisach z Warmii i Mazur. Motywem przewodnim były fraszynki warmińskie, czyli kotleciki ziemniaczane z mięsem. Dawno temu kuchnia na tych terenach charakteryzowała się przede wszystkim oszczędnością, więc wykład obejmował przede wszystkim potrawy, które można stworzyć naprawdę niskim kosztem.
   - Mazurowie byli biedni wiÄ™c wykonywali posiÅ‚ki z tego co akurat mieli pod rÄ™kÄ…. Jedzono sporo warzyw. MiÄ™so byÅ‚o rarytasem i byÅ‚o stosunkowo drogie. StÄ…d miÄ™so byÅ‚o używane bardzo skromnie w ówczesnej kuchni. Jednakże gospodynie musiaÅ‚y w jakiÅ› sposób nakarmić swoich mężów. WÅ‚aÅ›nie tak narodziÅ‚y siÄ™ fraszynki, smaczne i treÅ›ciwe - opowiadaÅ‚a Barbara Bukowska, dietetyczka i miÅ‚oÅ›niczka kuchni regionalnej.
   SÅ‚uchacze mieli okazjÄ™ dowiedzieć siÄ™ nie tylko o dawnej kuchni zwykÅ‚ych ludzi, lecz również poznać menu serwowane m.in. na zamkach Biskupów WarmiÅ„skich. DzyndzaÅ‚ki warmiÅ„skie to rodzaj pierożków nadziewanych miÄ™sem i skwarkami, które w tamtych czasach, na naszych terenach upodobali sobie przedstawiciele KoÅ›cioÅ‚a.
   Duże zainteresowanie wzbudziÅ‚a również legenda o pochodzeniu nazwy nalewki "niedźwiedziówki". WedÅ‚ug podaÅ„ ludowych Warmiacy, używali specjalnej nalewki
Sposób na tanie gotowanie
(fot. AD)
produkowanej z miodu do wabienia niedźwiedzi. Zwierzę wyczuwało zapach miodu, po czym raczyło się znaczną ilością trunku. Napity niedźwiedź, pod wpływem alkoholu, spokojnie zasypiał i stawał się łatwym celem dla myśliwych.
   Po wykÅ‚adzie i opowieÅ›ciach o warmiÅ„sko-mazurskiej kuchni przyszedÅ‚ czas na degustacje. GoÅ›cie mieli okazjÄ™ organoleptycznie zapoznać siÄ™ z fraszynkami oraz Å›wieżo parzonÄ… miÄ™tÄ…, która zawsze towarzyszy spotkaniom w bibliotece.
   Już za tydzieÅ„, 20 lipca o godzinie 11, o kuchni menonickiej i krzyżackiej opowie Jan Brzozecki.
   
Michał Skorupa

Najnowsze artykuły w tym dziale Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

do roboty dziadki!!!!!
(2017.07.13)

info

7  
  6
Tylko Elbląg z tą Warmia to nie ma nic wspólnego. Elbląg to Żuławy. Powiśle. Nieuki.
No nie (2017.07.13)
Emeryten party
ty też będziesz emeryten
@No nie - Kilka lat temu Elbląg został anektowany przez Warmię nieuku, żyjesz w nieistniejącej przeszłości niczym krymski Tatar.
Wspierają elblazanom że są z warmii. Chyba was po...... Lo.
Elblazanin (2017.07.14)

info

7  
  2
niczym krymski tatar -chyba olsztyniak pisze a poszedł won.
(2017.07.14)

info

4  
  2