Jak nas poinformował dyr. Mieczysław Harkowy, pracownicy browaru miejskiego własnymi siłami zbudowali automatyczną linię rozlewniczą piwa butelkowanego. W roku ubiegłym przez zastosowanie kwasu giberelowego jako aktywatora procesu słodowania, zwiększono produkcję o 900 ton. Zmechanizowano roboty ciężkie stosując mechaniczne przerabianie jęczmienia. Własnymi siłami zainstalowano myjkę rotacyjną do mycia beczek. Urządzenie to pozwala umyć 240 beczek na godzinę.
W I półroczu br. elbląski browar sprzedał 13.650 hl jasnego piwa, 66.763 hl pełnego, 2.634 hl porteru na łączną sumę 25.972.000 zł. Plan półrocza został wykonany w 1104,2 proc.
Konsumenci elbląscy zakupili w I półroczu 21.000 hl piwa, to jest ok. 3.680.000 butelek, oprócz piwa rozlewanego beczkowego. Ogółem w I półroczu rozprowadzono 82.057 hl piwa produkcji browaru elbląskiego.
Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter