Kobietom do wiadomości

3
04.02.2004
Zapach i smak cebuli suszonej, zwłaszcza po nasyceniu wodą, jest całkowicie podobny do zapachu i smaku cebuli surowej, informował Głos Wybrzeża z 4 lutego 1954 r.
Centralny Zarząd Handlu Owocami i Warzywami posiada w magazynach duże ilości suszu cebulowego, który różni się od cebuli tylko znacznie niższą zawartością wody, zachowując przy tym niezmieniony stosunek składników i witamin. Zapach i smak cebuli suszonej, zwłaszcza po nasyceniu wodą, jest całkowicie podobny do zapachu i smaku cebuli surowej. Susze grzybowe, owocowe itp. cieszą się u nas dużym popytem. Dlaczego więc takim samym popytem nie cieszy się susz cebulowy, czy w ogóle warzywniczy, który doskonale nadaje się jako przyprawa do wszelkiego rodzaju zup i potraw? W Związku Radzieckim, Niemczech czy Anglii susze warzywnicze rozprowadzane są w dużych ilościach, natomiast w Polsce prawie, że nie używa się suszu warzywniczego. Zakłady żywienia zbiorowego i gospodynie domowe powinny spróbować używania suszu warzywniczego w swoich kuchniach.
oprac. Olaf B.

Najnowsze artykuły w tym dziale Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

Już lecę do sklepu! Tylko czy 50-letni susz cebulowy jest aby zdrowy? Bo po tym artykule jakoś mnie mdli...
Susz (2004.02.04)

info

0  
  0
o to miło! dobrze wiedziec...
saya (2004.02.04)

info

0  
  0
Myślę, że jest to wiadomość dla mężczyzn. Oni częściej się nie myją....
look (2004.02.08)

info

0  
  0