Centralny Zarząd Handlu Owocami i Warzywami posiada w magazynach duże ilości suszu cebulowego, który różni się od cebuli tylko znacznie niższą zawartością wody, zachowując przy tym niezmieniony stosunek składników i witamin. Zapach i smak cebuli suszonej, zwłaszcza po nasyceniu wodą, jest całkowicie podobny do zapachu i smaku cebuli surowej.
Susze grzybowe, owocowe itp. cieszą się u nas dużym popytem. Dlaczego więc takim samym popytem nie cieszy się susz cebulowy, czy w ogóle warzywniczy, który doskonale nadaje się jako przyprawa do wszelkiego rodzaju zup i potraw?
W Związku Radzieckim, Niemczech czy Anglii susze warzywnicze rozprowadzane są w dużych ilościach, natomiast w Polsce prawie, że nie używa się suszu warzywniczego.
Zakłady żywienia zbiorowego i gospodynie domowe powinny spróbować używania suszu warzywniczego w swoich kuchniach.
Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter