Patryk drugi, Maciej trzeci

12
22.10.2009
Patryk drugi, Maciej trzeci
We wtorek pisaliśmy o udziale czwórki uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu w ogólnopolskim konkursie kulinarnym na wielkopolskie danie regionalne z sera smażonego. Konkurs odbył się wczoraj (21 października) w Poznaniu. Elblążanie zdobyli w nim drugie i trzecie miejsce oraz dwa wyróżnienia. Zobacz zdjęcia.
Czwórkę uczniów ZSG: Patryka Hadziewicza, Macieja Rudzia, Karola Szycę i Natalię Chromińską przygotowała do konkursu nauczycielka Urszula Mikjaniec. Spisali się w Poznaniu znakomicie. Patryk Hadziewicz z potrawą „zupa irish coffe” zajął drugie miejsce w konkursie (w nagrodę otrzymał laptop). Maciej Rudź z potrawą „tostada wołowo-serowa” był trzeci (nagroda – wieża Sony). Karol Szyca i Natalia Chromińska zostali wyróżnieni, otrzymując w nagrodę MP3, zestawy noży kucharskich, zestawy przypraw i książki Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu (była organizatorem konkursu).
   – Niewiele zabrakło, abyśmy zdobyli pierwsze miejsce w konkursie, bo trwała gorąca dyskusja wśród członków jury, czy nie przyznać go Patrykowi – dzieli się wrażeniami Urszula Mikjaniec. – Ostatecznie wygrały „chruściki wielkopolskie” przygotowane przez ucznia Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy. Uznanie jurorów zdobyła prostota wykonania i polska, swojsko brzmiąca nazwa. Ale nasza zupa irish coffe ze szparagów i borowików też była strzałem w „dziesiątkę”, bo dowiedzieliśmy się, że polskim „szparagowym” zagłębiem są okolice Poznania.
   Potrawy oceniało jury w składzie: dr Roman Dawid Tauber, rektor WSHiG w Poznaniu (przewodniczący); Hanna Szymanderska, dziennikarka, autorka książek kulinarnych (zastępca przewodniczącego); Andrzej Bobrowski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu; Theofilos Vafidis, członek Kapituły Fundacji Szefów Kuchni; Elżbieta Zawadzka, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Top-Tomyśl; Maciej Furman, właściciel hotelu i restauracji Hi-Fi w Nowym Tomyślu.
   
   
   
PD

Najnowsze artykuły w tym dziale Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem... (od najstarszych)

Brawo Hadzia - nasz elbląski Makłowiczu :) Trzymam za Ciebie kciuki i dalszych sukcesów życzę :)
I. (2009.10.23)

info

0  
  0
Patryk wiekie BRAWA!!! Serdeczne pozdrowienia dla rodziców.
Wowka (2009.10.23)

info

0  
  0
i na koncu zabraklo podziekowan dla Pani Uli dzieki, której nie doszłoby do tego konkursu; ) Dziekujemy za poswiecony czas i cenne uwagi :) Dziekujemy!!; ]
;) czworka wspanialych xD (2009.10.23)

info

0  
  0
O kurczę!! Gratulacje :D
Zbyszek4 (2009.10.23)

info

0  
  0
"zupa irish coffe". .. ? O ile wiem, to irish coffee to kawa z irlandzka wiskey
(2009.10.23)

info

0  
  0
Sukcesy tej czwórki chłopaków powinny być tylko zachętą dla tych wszystkich, którzy myślą nad wybraniem szkoły zawodowej a nie LO, ale się wstydzą, bo rodzina, bo sąsiedzi itd. Oczywiście matura i studia to dobra rzecz, ale nie wszyscy muszą realizować się jednokierunkowo. Osobiście bardzo gratuluję sukcesów (a pamiętam jakiś czas temu artykuł na portelu o innym konkursie kulinarnym) i ambicji pokazującej, że i w "garach" można dojść do satysfakcjonujących wyników.
domorosły kucharz (2009.10.23)

info

0  
  0
domorosły kucharz----- naucz sie czytac, tam jest dziewczyna i 3 chopakow, ale co do wyboru szkoly to masz racje.
(2009.10.23)

info

0  
  0
Dorosły kucharz. .. Oni nie są w zawodówce tylko w technikum; ))
(2009.10.23)

info

0  
  0
Brawa dla Ciebie Macku zawsze w Ciebie wierzylismy. A Karol to zwykły Buc ktory wyzej s*a niz dup* ma :D mysli ze jest najlepszy i najmadrzejszy a bazuje tylko na forsiastych rodzicach, sa duzo lepsi kucharze od niego a sie nie wywyzszaja. Obrabia kazdemu tyłek a sam nie wie jak po nim jada ha ha to jest najlepsze. Pozostalej Dwójce również serdecznie gratuluje wreszcie ktoś rozsławia nasz szary Elbląg i szkoły po których mozna osiagnac calkiem wiele, poziom jest wysoki zarowno pod wzgledem kulinarnym jak i edukacyjnym.
papryczka chilli (2009.10.24)

info

0  
  0
Cała czwórka osiągnęła sukces, nikt nie został pominięty. Wielkie brawa.
sympatyk dobrej kuchni (2009.10.26)

info

0  
  0