Nie ma dwóch identycznych tortów

- Jak zaczęła się wasza, bo robicie to oboje, przygoda z cukiernictwem, z tymi pięknymi, artystycznymi tortami?
- Marlena Doroś: Wszystko zaczęło się pięć lat temu, zupełnie przypadkowo. Syn miał osiemnastkę więc trzeba było zrobić tort. Oczywiście to była totalna klapa, ale postanowiłam, że będę próbować dalej. Poza tym było też tak, że przychodziłam z pracy i piekłam dwa, trzy ciasta dziennie. Wszyscy musieli ich próbować i oceniać. Zaczęłam interesować się masą cukrową, figurkami i małymi krokami, korzystając z wiedzy dostępnej w internecie, jako totalny samouk, uczyłam się. Później zrobiłam pierwszy, drugi, trzeci kurs, zresztą cały czas się rozwijam. Z czasem zrezygnowaliśmy z mężem z pracy na etacie i teraz prowadzimy własną działalność.
- Pokazujecie, że z masy cukrowej można stworzyć wszystko, ile czasu potrzeba, aby zrobić tak niebanalny tort? Od czego to zależy?
- Forma tortu oraz jego wygląd zależy tylko i wyłącznie od klienta. Pracy jest bardzo dużo, tak samo, jak i przygotowań. Tort trzeba upiec, przełożyć, schłodzić, udekorować, zrobić figurkę. Są torty proste, w formie okrągłej, prostokątnej czy kwadratowej i one zajmują nieco mniej czasu. Wykonanie samej figurki, która zostanie umieszczona na torcie, to od czterech do pięciu godzin pracy.
- Czy jest jakiś motyw, który powtarza się najczęściej?
- Nie ma tutaj reguły. Często prym wiodą popularne bajki, "Kraina lodu" króluje do tej pory. A oprócz tego "Psi patrol", "Zygzak", "Minionki". Aczkolwiek nie ma dwóch identycznych tortów, każdy jest inny. Na Facebooku staramy się pokazać jak najbardziej różnorodne prace, żeby zaprezentować nasze możliwości.
- A co wybierają dorośli?
- Dorośli... Ci to dopiero mają wyobraźnię (śmiech). Jeżeli mówimy o tortach urodzinowych, to motywem przewodnim jest elegancja, kwiaty, pasje, praca zawodowa, ale i nagie kobiety czy panowie z przyrodzeniem na wierzchu i kwiatkiem w zębach, jeżeli ktoś sobie tak życzy. Jeśli ktoś chce zamówić coś na podstawie naszych prac, to nie ma żadnego problemu. Natomiast w przypadku, gdy pojawia się konkretny projekt, to zawsze jasno określam, czy jestem w stanie coś takiego wykonać.
- Stawiacie na naturalne produkty, nie korzystacie z tych gotowych. Jaką robi to różnicę w smaku?
- Kolosalną. Tort można zrobić na śmietanie roślinnej, którą się ubija, dzięki czemu tort jest leciutki, puszysty, ale... niesmaczny. Aby "zabić" jej smak dodaje się przeróżne dodatki, w tym wzmacniacze smaku. My używamy normalnej śmietany, jeśli korzystamy z mascarpone, to jest to prawdziwe mascarpone. Kupujemy owoce, które sami gotujemy i przetwarzamy, nie używamy frużeliny, dżemów. Jeśli pojawia się smak słonego karmelu, to długo gotujemy skondensowane mleko, żeby uzyskać z niego karmel. Pracujemy na czekoladzie belgijskiej. Oprócz kupnej masy cukrowej wszystko robimy sami, od podstaw.
----------Art. sponsorowany---------