Ekspres kolbowy to sprzęt, który jeszcze do niedawna był głównie spotkany w profesjonalnych kawiarniach. Jednak w ostatnim czasie zaczął coraz częściej pojawiać się też w domach. Nic w tym dziwnego, skoro urządzenie umożliwia przygotowanie kawy w sposób zbliżony do tego, jak robią to bariści.
Jak działa ekspres kolbowy? Urządzenie pozwala na parzenie kawy z mielonych ziaren. Proces ten wymaga nieco wprawy, ale daje ogromną możliwość kontroli nad smakiem i intensywnością naparu. W ekspresie kolbowym woda pod wysokim ciśnieniem jest przepompowywana przez zmieloną kawę znajdującą się w kolbie, której urządzenie zawdzięcza swoją nazwę. W ten sposób powstaje aromatyczne espresso – baza do wielu kawowych specjałów.
Zalety ekspresu kolbowego:
Ekspres przelewowy, znany również jako drip coffee maker, jest jednym z najprostszych w obsłudze urządzeń do parzenia kawy, idealnym dla osób ceniących wygodę. Polecany model działa na zasadzie przelewania gorącej wody przez zmieloną kawę, która znajduje się w papierowym filtrze. Proces ten jest automatyczny i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Zalety ekspresu przelewowego:
Jaki zatem ekspres do kawy wybrać? Odpowiedź brzmi: to zależy. Głównie od preferencji i indywidualnych potrzeb. Jeżeli jesteś prawdziwym miłośnikiem małej czarnej, a jej smak i aromat mają dla Ciebie pierwszorzędne znaczenie – wybierz model kolbowy. To również znakomita propozycja dla osób, które chcą i mogą poświęcić więcej czasu na zaparzenie ulubionej, niekoniecznie zwykłej czarnej kawy.
Z kolei ekspres przelewowy będzie strzałem w dziesiątkę dla osób, którym zależy na maksymalnej wygodzie i prostocie obsługi. Jeśli masz mało czasu i chcesz ograniczyć czas zaparzania kawy do minimum – to idealny dodatek do Twojej kuchni. Ekspres przelewowy to również must have w domach, w których przynajmniej kilkoro domowników pije kawę. Dzięki niemu można przygotować od razu cały dzbanek.
--- artykuł sponsorowany ---