Tak świątecznie, że aż palce lizać

1
23.12.2013
Tak świątecznie, że aż palce lizać
fot. Witold Sadowski
Boże Narodzenie to czas miÅ‚oÅ›ci, dobrej atmosfery i uÅ›miechu...Tak, tak, ale nie należy zapominać, że to także czas jedzenia i to dobrego. Dla każdego coÅ› smacznego. PostanowiliÅ›my zatem, że tym, którzy zaproponujÄ… ciekawe przepisy Å›wiÄ…teczne sprezentujemy kalendarz portElu na 2014 r. 
Ostatni dzień przed Wigilią...Niektórzy sprzątają, inni gotują, a jeszcze inni szukają prezentów dla najbliższych. Albo wszystko na raz. My natomiast większość tego dnia spędziliśmy w pracy. Obowiązek obowiązkiem jest. Nie obyło się jednak bez rozmów w świątecznym klimacie, w tym oczywiście o jedzeniu. Jak się okazuje co dom, to obyczaj. I tak nasz redakcyjny kolega w tym roku przygotuje moczkę (tradycyjny, świąteczny deser ze Śląska). U rodziców, do których idzie jedna z naszych koleżanek pojawią się makiełki (kluseczki z makiem). U kogoś będzie barszcz na zakwasie z suszonymi grzybami i ziemniakami (danie pochodzi z południa Polski, a dokładniej z Kolbuszowej), a w innym domu ryby w różnych wariacjach.
   Również i nasi Czytelnicy postanowili, że podzielÄ… siÄ™ swoimi przepisami. Z nadesÅ‚anych propozycji konkursowych wybraliÅ›my te, które naszym zdaniem brzmiÄ… najsmaczniej.
   
   ÅšwiÄ…teczna rolada ze szpinakiem i Å‚ososiem

   Przygotowanie:
   1. Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzanÄ… patelniÄ™ teflonowÄ…, bez tÅ‚uszczu.
   2. Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek, doprawiam solÄ… i smażę jeszcze kilka minut, aż woda caÅ‚kowicie odparuje.
   3. NastÄ™pnie odstawiam go do wystygniÄ™cia. Kiedy jest chÅ‚odny dodajÄ™ żółtka i blendujÄ™ na jednolitÄ… masÄ™.
   4. Do biaÅ‚ek dodajÄ™ szczyptÄ™ soli i ubijam je na sztywnÄ… pianÄ™.
   5. PrzekÅ‚adam jÄ… do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. MasÄ™ przelewam do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia i równomiernie jÄ… rozprowadzam.
   6. WkÅ‚adam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
   7. Na folii aluminiowej ukÅ‚adam foliÄ™ spożywczÄ…. Wystudzony szpinak ukÅ‚adam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku byÅ‚ teraz u góry – bÄ™dÄ™ zawijaÅ‚a go do wewnÄ…trz rolady. Ze szpinaku Å›ciÄ…gam oczywiÅ›cie papier do pieczenia.
   8. Szpinak smarujÄ™ równomiernie serkiem Å›mietankowym, z jednej strony pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwÄ™ chrzanu (chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada bÄ™dzie mdÅ‚a).
   9. Na wierzch kÅ‚adÄ™ plastry wÄ™dzonego Å‚ososia.
   10. Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladÄ™ w foliÄ™ spożywczÄ…, skrÄ™cam jej koÅ„cówki, a nastÄ™pnie zawijam jÄ… w foliÄ™ aluminiowÄ…. Tak zwiniÄ™tÄ… roladÄ™ wkÅ‚adam do lodówki na kilka godzin.
   RoladÄ™ ze szpinaku z Å‚ososiem podajÄ™ z czÄ…stkami cytryny. Po każdym jej przekrojeniu wycieram nóż papierowym rÄ™cznikiem (serek i chrzan trochÄ™ siÄ™ rozmazujÄ… i kolejny plaster brzydko wyglÄ…da).
   czas przygotowania: 60 minut
   Autor: Ewelina Gottfried
   
   Pierniczki

   SkÅ‚adniki:
   miód pÅ‚ynny, 1/4 szklanki
   miÄ™kkie masÅ‚o, 5 Å‚yżek
   brÄ…zowy cukier (lepiej dać cukier puder), 0,5 szklanki
   jajko, 1
   mÄ…ka, 2 i 1/4 szklanki
   przyprawa do piernika, 3 Å‚yżeczki
   kakao, 1 Å‚yżeczka opcjonalnie
   1. Wszystkie skÅ‚adniki wymieszać (najlepiej w misce) a nastÄ™pnie wyrobić. Ciasto rozwaÅ‚kować (na ok 3 mm), podsypujÄ…c mÄ…kÄ… przy waÅ‚kowaniu. NastÄ™pnie wycinać pierniczki i ukÅ‚adać na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia.
   2. Piec ok 10 min w 180 stopniach. Nie przepiekać bo zgorzkniejÄ….
   3. Ciastka dÅ‚ugo siÄ™ przechowujÄ… w szczelnie zamkniÄ™tej puszce. MiÄ™knÄ… po wyciÄ…gniÄ™ciu chÅ‚onÄ…c wilgoć z powietrza. Dowolnie dekorować.
   Autor: MirosÅ‚aw Zakrzewski
   
   Wigilijne GoÅ‚Ä…bki

   SkÅ‚adniki:
   Główka kapusty (może być wÅ‚oska)
   5 dag suszonych grzybów
   2 cebule
   1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
   2 jajka
   2 Å‚yżki masÅ‚a
   olej
   natka pietruszki
   sól, pieprz
   Przygotowanie:
   Grzyby zalać wodÄ…, odstawić na kilka godzin, po czym ugotować i drobno posiekać. KapustÄ™ sparzyć i przygotować liÅ›cie. CebulÄ™ drobno pokroić, podsmażyć na maÅ›le i dodać do grzybów. Jajka ugotować na twardo, posiekać i wymieszać razem z kaszÄ…, grzybami i cebulÄ…. Farsz przyprawić do smaku. NakÅ‚adać na liÅ›cie i zawijać w goÅ‚Ä…bki. PrzeÅ‚ożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem, na każdym goÅ‚Ä…bku poÅ‚ożyć odrobinÄ™ masÅ‚a. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez godzinÄ™. GoÅ‚Ä…bki smakujÄ… najlepiej z sosem grzybowym.
   Autor: MaÅ‚gorzata PiaÅ›cik
   
   ÅšwiÄ…teczny Piernik 2013
   Ciasto:
   3/4 kostki Kasi
   1,5 szklanki mÄ…ki
   2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej
   1 szklanka cukru
   2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
   5 jajek
   1 Å‚yżeczka przyprawy do pierników
   4 Å‚yżki kakao
   1 gorzka czekolada
   Syrop rumowy:
   1/2 szklanki cukru
   1/2 szklanki wody
   3 Å‚yżki rumu
   Dodatki:
   1 szklanka Å›mietanki 36%
   3 tabliczki gorzkiej czekolady
   powidÅ‚a Å›liwkowe
   200 g orzechów laskowych
   Przygotowanie:
   1.MiÄ™kkÄ… KasiÄ™ utrzyj dokÅ‚adnie z cukrem. Gdy masa bÄ™dzie już gÅ‚adka dodawaj po jednym jajku ciÄ…gle mieszajÄ…c. MasÄ™ jajecznÄ… wymieszaj mikserem z mÄ…kami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawÄ… do pierników.
   2.Na koniec dodaj posiekanÄ… czekoladÄ™ i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do podÅ‚użnej formy i piecz w 170 st.C okoÅ‚o 60 - 80 minut.
   3.Przygotuj krem. ÅšmietankÄ™ zagotuj. Do wrzÄ…cej dodawaj 1,5 tabliczki czekolady i mieszaj aż powstanie gÅ‚adki gÄ™sty krem. Krem odstaw do przestygniÄ™cia, od czasu do czasu mieszajÄ…c.
   4.Przygotuj syrop. Zagotuj wodÄ™ z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem. Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty i nasÄ…cz przygotowanym syropem.
   5.Kolejne blaty ciasta smarujemy, jeden kremem czekoladowym, drugi powidÅ‚ami Å›liwkowymi. Wszystkie części piernika złóż w caÅ‚ość.
   6.PozostaÅ‚Ä… czekoladÄ™ rozpuść w kÄ…pieli wodnej i posmaruj niÄ… wierzch piernika.
   7. Orzechy laskowe przekroić i udekorować zewnÄ™trznÄ… część piernika.
   Autor: SÅ‚awomir PoÅ‚etek
   
   A na koniec... za odwagÄ™, prostotÄ™ i niewÄ…tpliwe poczucie humoru nagradzamy przepis na frytki. Rzecz jasna Å›wiÄ…teczne.
   Frytki sÄ… daniem z ziemniaków, wymyÅ›lonym przez Belgów.
   SkÅ‚adniki:
   olej
   ziemniaki
   Przygotowanie:
   Ziemniaki obrać, pokroić w grube sÅ‚upki. NastÄ™pnie wrzucić je na chwilÄ™ do wody. Później rozgrzać na patelni dużą ilość olej. Pokrojone ziemniaki wrzucać na mocno rozgrzany olej, smażyć, aż nabiorÄ… zÅ‚otego koloru.
   Autor: JarosÅ‚aw Jernat
   
   Wszystkim autorom zwyciÄ™skich przepisów gratulujemy i zapraszamy do naszej siedziby przy ul. 1 Maja 1c po odbiór kalendarzy portEl.pl na 2014 rok.
   
Redakcja

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

Osoba, która mi wysłała ta wiadomość powiedziała, ze jej życzenie spełniło sie w 2 dni po odczytaniu tej wiadomości. Wypowiedz życzenie jak skończy sie odliczanie: 10.. .09.. .08.. .07.. .06.. .05.. .04.. .03.. .02.. .01.. .*Wypowiedz życzenie* Wklej te wiadomość w ciągu 10 minut do 10 komentarzy Jeśli tego nie zrobisz stanie się przeciwnosc Twojego życzenia
ooola (2013.12.27)

info

0  
  0