Ostatni dzień przed Wigilią...Niektórzy sprzątają, inni gotują, a jeszcze inni szukają prezentów dla najbliższych. Albo wszystko na raz. My natomiast większość tego dnia spędziliśmy w pracy. Obowiązek obowiązkiem jest. Nie obyło się jednak bez rozmów w świątecznym klimacie, w tym oczywiście o jedzeniu. Jak się okazuje co dom, to obyczaj. I tak nasz redakcyjny kolega w tym roku przygotuje moczkę (tradycyjny, świąteczny deser ze Śląska). U rodziców, do których idzie jedna z naszych koleżanek pojawią się makiełki (kluseczki z makiem). U kogoś będzie barszcz na zakwasie z suszonymi grzybami i ziemniakami (danie pochodzi z południa Polski, a dokładniej z Kolbuszowej), a w innym domu ryby w różnych wariacjach.
Również i nasi Czytelnicy postanowili, że podzielą się swoimi przepisami. Z nadesłanych
propozycji konkursowych wybraliśmy te, które naszym zdaniem brzmią najsmaczniej.
ÅšwiÄ…teczna rolada ze szpinakiem i Å‚ososiem Przygotowanie:
1. Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu.
2. Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek, doprawiam solą i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.
3. Następnie odstawiam go do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę.
4. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
5. Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam.
6. Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
7. Na folii aluminiowej ukÅ‚adam foliÄ™ spożywczÄ…. Wystudzony szpinak ukÅ‚adam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku byÅ‚ teraz u góry – bÄ™dÄ™ zawijaÅ‚a go do wewnÄ…trz rolady. Ze szpinaku Å›ciÄ…gam oczywiÅ›cie papier do pieczenia.
8. Szpinak smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, z jednej strony pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwę chrzanu (chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada będzie mdła).
9. Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
10. Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladę w folię spożywczą, skręcam jej końcówki, a następnie zawijam ją w folię aluminiową. Tak zwiniętą roladę wkładam do lodówki na kilka godzin.
Roladę ze szpinaku z łososiem podaję z cząstkami cytryny. Po każdym jej przekrojeniu wycieram nóż papierowym ręcznikiem (serek i chrzan trochę się rozmazują i kolejny plaster brzydko wygląda).
czas przygotowania: 60 minut
Autor: Ewelina Gottfried
Pierniczki Składniki:
miód płynny, 1/4 szklanki
miękkie masło, 5 łyżek
brązowy cukier (lepiej dać cukier puder), 0,5 szklanki
jajko, 1
mÄ…ka, 2 i 1/4 szklanki
przyprawa do piernika, 3 łyżeczki
kakao, 1 łyżeczka opcjonalnie
1. Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej w misce) a następnie wyrobić. Ciasto rozwałkować (na ok 3 mm), podsypując mąką przy wałkowaniu. Następnie wycinać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Piec ok 10 min w 180 stopniach. Nie przepiekać bo zgorzknieją.
3. Ciastka długo się przechowują w szczelnie zamkniętej puszce. Miękną po wyciągnięciu chłonąc wilgoć z powietrza. Dowolnie dekorować.
Autor: Mirosław Zakrzewski
Wigilijne Gołąbki Składniki:
Główka kapusty (może być włoska)
5 dag suszonych grzybów
2 cebule
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
2 jajka
2 łyżki masła
olej
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalać wodą, odstawić na kilka godzin, po czym ugotować i drobno posiekać. Kapustę sparzyć i przygotować liście. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle i dodać do grzybów. Jajka ugotować na twardo, posiekać i wymieszać razem z kaszą, grzybami i cebulą. Farsz przyprawić do smaku. Nakładać na liście i zawijać w gołąbki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem, na każdym gołąbku położyć odrobinę masła. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez godzinę. Gołąbki smakują najlepiej z sosem grzybowym.
Autor: Małgorzata Piaścik Świąteczny Piernik 2013 Ciasto:
3/4 kostki Kasi
1,5 szklanki mÄ…ki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1 łyżeczka przyprawy do pierników
4 łyżki kakao
1 gorzka czekolada
Syrop rumowy:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki rumu
Dodatki:
1 szklanka śmietanki 36%
3 tabliczki gorzkiej czekolady
powidła śliwkowe
200 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
1.Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Gdy masa będzie już gładka dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Masę jajeczną wymieszaj mikserem z mąkami, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.
2.Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do podłużnej formy i piecz w 170 st.C około 60 - 80 minut.
3.Przygotuj krem. Śmietankę zagotuj. Do wrzącej dodawaj 1,5 tabliczki czekolady i mieszaj aż powstanie gładki gęsty krem. Krem odstaw do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
4.Przygotuj syrop. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź i wymieszaj z rumem. Upieczone ciasto przekrój na trzy blaty i nasącz przygotowanym syropem.
5.Kolejne blaty ciasta smarujemy, jeden kremem czekoladowym, drugi powidłami śliwkowymi. Wszystkie części piernika złóż w całość.
6.Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią wierzch piernika.
7. Orzechy laskowe przekroić i udekorować zewnętrzną część piernika.
Autor: Sławomir Połetek A na koniec... za odwagę, prostotę i niewątpliwe poczucie humoru nagradzamy przepis na frytki. Rzecz jasna świąteczne. Frytki są daniem z ziemniaków, wymyślonym przez Belgów.
Składniki:
olej
ziemniaki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w grube słupki. Następnie wrzucić je na chwilę do wody. Później rozgrzać na patelni dużą ilość olej. Pokrojone ziemniaki wrzucać na mocno rozgrzany olej, smażyć, aż nabiorą złotego koloru.
Autor: Jarosław Jernat Wszystkim autorom zwycięskich przepisów gratulujemy i zapraszamy do naszej siedziby przy ul. 1 Maja 1c po odbiór
kalendarzy portEl.pl na 2014 rok.