Rabarbar jest rośliną wciąż niedocenioną. Zawiera bowiem witaminę A, C i E. Jest też bogatym źródłem kwasu foliowego, potasu i błonnika. Surowy rabarbar zawiera również niekorzystny dla organizmu w większych ilościach kwas szczawiowy, dlatego należy go poddać dwudziestominutowej obróbce termicznej. W czereśniach znajdziemy żelazo, jod, wapń i potas. Truskawki to z kolei źródło witamin z grupy B, witaminy C, PP, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. W dodatku 100 gram truskawek to tylko 35 kalorii. Krótko mówiąc, samo zdrowie.
Placek rabarbarowy
Składniki: 1 kg rabarbaru, 5 łyżek miodu, 2 laski wanilii, ½ łyżeczki cynamonu, 10 łyżek cukru brązowego, 5 łyżek mąki, 10 dag zmielonych płatków migdałowych, ½ kostki masła.
Przygotowanie: Na patelni rozgrzać miód. 2 laski wanilii rozkroić, wyjąć nożem nasionka i dodać z cynamonem do miodu. Pokrojony na kawałki rabarbar smażyć kilka minut w miodzie waniliowym. Wsypać do miski cukier, mąkę, puder migdałowy, wymieszać i dodaj masło. Wyrobić ciasto. Do żaroodpornego naczynia włożyć pierwszą warstwę ciepłych owoców, po czym wrzucać na nie niewielkie kawałki kruszonki. Tak przygotowaną masę włożyć na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Słodkie chlebki
Składniki: 2 jajka, 6 kromek czerstwego pieczywa (chleb, bułki), 30 g masła (lub margaryny do smażenia), 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki cukru trzcinowego, 1/2 szklanki mleka, owoce sezonowe – truskawki, czereśnie lub inne, cukier żelujący (na 1 kg owoców 100 gram cukru).
Przygotowanie: Umyte owoce z cukrem żelującym umieść w rondelku i zagotuj ok. 3 min. Odstaw, aby dżem stężał. Roztrzep 2 jajka i dodaj pół szklanki mleka. Wsyp do jajek 2 łyżeczki cukru trzcinowego i dopraw cynamonem. Na patelni rozgrzej masło. Namocz pieczywo w mleku z jajkami i przełóż na rozgrzany tłuszcz, a kiedy będzie złote z jednej strony, przewróć i posyp cukrem. Po zdjęciu z patelni posmaruj dżemem z owoców i podawaj.
Smoothie z truskawek
Składniki: 10-15 dag surowych lub 7-8 mrożonych truskawek, 1 banan, 2 obrane jabłka, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub ½ szklanki soku z kartonika. Przygotowanie: Owoce zmiksować, dodać sok pomarańczowy i kostki lodu według uznania. Podawać w pucharkach z liskiem mięty lub melisy.
Koktajl klasyczny
Składniki: ½ litra kefiru lub mleka, ½ kg truskawek (malin, jagód lub poziomek), cukier do smaku. Zmiksować. Podawać z kostkami lodu lub bez.
Ryż z truskawkami
Składniki: ryż, truskawki, cukier, jogurt lub śmietanka. Ryż gotujemy. Polewę przygotujemy miksując truskawki i cukier z jogurtem. Ryż nakładać na talerzyki i polewać według upodobania.
Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter