Przepis na wtorek. Kuchnia ukraińska

5
07.01.2014
Przepis na wtorek. Kuchnia ukraińska
Wschodnie regiony Polski słyną z kuchni tradycyjnej i, co najważniejsze, smacznej. Nie jest to jednak zawsze zasługa naszej rodzimej gastronomii. Często są to naleciałości z innych, zagranicznych regionów kulinarnych. Istotną rolę odgrywa również kuchnia ukraińska, która słynie ze swojej treściwości. Prawdziwy kozak musiał przecież dobrze zjeść. W tym tygodniu zaprezentujemy wam potrawy właśnie z przepięknej Ukrainy. Dziś znajdziecie u nas przepisy na barszcz ukraiński oraz wątróbkę po lwowsku.
Barszcz ukraiński
   
   Składniki:
   - 25 dkg czerwonej fasoli (wg uznania może być inna)
   - 5 średnich buraków czerwonych
   - 2 duże pomidory (bez skórki)
   - 10 średnich ziemniaków
   - 2 marchewki
   - 1 pietruszka
   - 1 cebula
   - kawałek selera
   - ćwiartka małej główki kapusty (może być włoska)
   - kawałek pora
   - 2 łyżki cukru
   - 2 łyżki octu winnego
   - 1 śmietana (200g do zup – 18%)
   - ulubiona przyprawa warzywna
   - majeranek
   - listek laurowy
   - 4 ziarna ziela angielskiego
   - pieprz ziołowy
   - 2 ząbki czosnku
   - groszek konserwowy
   - 3 litry wody
   
   Przygotowanie:
   Przygotowujemy bulion. Następnie wrzucamy fasolę i buraczki. Dodajemy przyprawy, listki ziela, a potem zabieramy się za skrojone warzywa.
   Na maśle przysmażamy cebulę, czosnek i wrzucamy do garnka. Po chwili gotowania dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki bądź plasterki. Pod koniec gotowania dorzucamy groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki powinny być twardawe.
   Barszcz podajemy zabielony śmietaną i przybrany zieleniną.
Przepis na wtorek. Kuchnia ukraińska

   
   Wątróbka po lwowsku

   
   Składniki:
   - 500 g wątróbki drobiowej
   - 300 g pieczarek
   - 2 duże marchwie
   - 1 duża cebula
   - przyprawy
   - majonez do smaku
   
   Przygotowanie:
   Wątróbkę obsmażamy (solimy po usmażeniu, nie będzie twarda). Następnie kroimy cebulę, aby ją podsmażyć. Marchew ścieramy na jarzynówce i smażymy do miękkości.
   Wszystkie składniki po wymieszaniu doprawiamy przyprawami i śmietaną 18%. Po zagotowaniu podajemy z ziemniaczkami i kiszoną kapustą. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

Aż ślinka cieknie; ) mniam :)
(2014.01.07)

info

1  
  1
A gdzie w przepisie zgineły pieczarki ???
Nikcolka (2014.01.07)

info

2  
  0
Kuchnia Ukraińska, drażliwy temat. A do obiadu przygrywać będzie Enej ? Siekiernicy oj siekiernicy. ..
(2014.01.07)

info

2  
  3
Na pewno smaczne ale przepis trochę niekompletny bo napisać " przyprawy " to trochę mało; ) jakie ??? No i faktycznie nie wiadomo co zrobić z pieczarkami, czy je smażyć czy dodać surowe czy jak : ) ?
(2014.01.07)

info

2  
  1
Z barszczu ukraińskiego to tylko tytuł! Polecam najpierw spróbować kuchni ukraińskiej a dopiero chwalić się z jej czynienia! A wątróbki. .. .wizyta na Ukrainie niezbędna.
Krajan (2014.01.08)

info

0  
  0