Barszcz ukraiński Składniki:
- 25 dkg czerwonej fasoli (wg uznania może być inna)
- 5 średnich buraków czerwonych
- 2 duże pomidory (bez skórki)
- 10 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- ćwiartka małej główki kapusty (może być włoska)
- kawałek pora
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 1 śmietana (200g do zup – 18%)
- ulubiona przyprawa warzywna
- majeranek
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz ziołowy
- 2 ząbki czosnku
- groszek konserwowy
- 3 litry wody
Przygotowanie:
Przygotowujemy bulion. Następnie wrzucamy fasolę i buraczki. Dodajemy przyprawy, listki ziela, a potem zabieramy się za skrojone warzywa.
Na maśle przysmażamy cebulę, czosnek i wrzucamy do garnka. Po chwili gotowania dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki bądź plasterki. Pod koniec gotowania dorzucamy groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki powinny być twardawe.
Barszcz podajemy zabielony śmietaną i przybrany zieleniną.
Wątróbka po lwowsku Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 300 g pieczarek
- 2 duże marchwie
- 1 duża cebula
- przyprawy
- majonez do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę obsmażamy (solimy po usmażeniu, nie będzie twarda). Następnie kroimy cebulę, aby ją podsmażyć. Marchew ścieramy na jarzynówce i smażymy do miękkości.
Wszystkie składniki po wymieszaniu doprawiamy przyprawami i śmietaną 18%. Po zagotowaniu podajemy z ziemniaczkami i kiszoną kapustą. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!