Zupa grzybowa z kluskami kładzionymi (składniki):
- wywar z kurczaka
- marchew
- pietruszka
- seler
- suszone i świeże grzyby
- sól, pieprz
- słodka śmietana
- jajka
- mąka
- woda
Przygotowanie:
Ugotować wywar z kurczaka oraz dodać rozdrobnione warzywa (marchew, pietruszka, seler). Do tego dołożyć świeże i suszone grzyby. Całość gotować ok. 30 min. Doprawić dla smaku solą i pieprzem dolewając też słodką śmietanę.
W osobnym naczyniu ugotować kluski kładzione (z jajek, mąki oraz wody). Po wyłożeniu na talerz zalać przygotowaną zupą.
Kotlet kasztelański (składniki):
- schab
- sól, pieprz
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- cebula
- pomidor
- ser
- ziemniaki
- surówka z białej kapusty
Przygotowanie:
Ze schabu wykroić i rozbić kotlety. Następnie posolić, popieprzyć oraz panierować w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety usmażyć.
Następnie nałożyć na nie plasterki cebuli i pomidora. Całość zapiec pod serem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Poleca się jednak ziemniaki oraz surówkę z białej kapusty. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni staropolskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie
jedyne 12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter