Przepis na wtorek. Kuchnia polska

14.01.2014
Przepis na wtorek. Kuchnia polska
Przyszedł kolejny dzień z kuchnią polską, a co za tym idzie, kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące z naszej ojczyzny: kapuśniak oraz pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym.
Kapuśniak (składniki):
   - 1 główka włoskiej kapusty lub 2 jeśli jest nieduża
   - 2 l wywaru lub wody
   - 1 marchewka
   - 1 pietruszka
   - pół pęczka koperku,
   - 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
   - sok z cytryny
   - 3 łyżki masła
   - 1 łyżka mąki
   - sól, pieprz
   - 2-3 kostki rosołowe
   
   Przygotowanie:
   W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła. Kapustę oczyszczamy, siekamy i przesmażamy na maśle kilka minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Kapustę zalewamy wywarem lub wodą (w takim wypadku możemy dodać kostki rosołowe).
   Po 10 minutach gotowania dorzucamy do rondla ziemniaki, oczyszczone i pokrojone w plasterki lub w słupki marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy razem do miękkości.
   Z łyżki mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, którą zaprawiamy nasz kapuśniak - nie jest ona jednak konieczna. Koperek siekamy, wsypujemy do zupy, przyprawiamy solą pieprzem i sokiem z cytryny. Serwujemy.
Przepis na wtorek. Kuchnia polska

   
   Pieczeń z szynki wieprzowej w sonie własnym (składniki):
   - szynka wieprzowa
   - sól, pieprz
   - przyprawa uniwersalna
   - czosnek
   - olej
   - liść laurowy
   - ziele angielskie
   - mąka
   - 100ml zimnej wody
   
   Przygotowanie:
   Szynkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Obierz czosnek. Nakłuwaj mięso pod kątem ok. 45° na głębokość ok. 3/4 wysokości mięsa, tak, aby otwory „podzieliły” kawałek mięsa na długości na 5 części (4 nakłucia). Nakłucia powinny być naprzemienne (raz zaczynamy z jednej strony, raz z drugiej). W każdy powstały otwór włóż 2 - 3 ząbki czosnku.
   Nagrzej piekarnik do temp. 175°. Szynkę z czosnkiem ułóż w brytfance, polej olejem, włóż do piekarnika i piecz ok. 2 godz. Pod koniec pieczenia wlej do brytfanki z mięsem 400 ml wody.
   Upieczoną szynkę przełóż na deskę. Wytworzony sos przelej do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 15 min. Sos zagęść mąką wymieszaną w 100 ml zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
   Szynkę pokrój w plastry i polej sosem. Proponujemy podawać z ziemniakami puree. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter