Przepis na wtorek. Kuchnia gruzińska

04.02.2014
Przepis na wtorek. Kuchnia gruzińska
I oto nastał kolejny wtorek. A z kolejnym wtorkiem przyszły kolejne receptury na dania, pochodzące z kraju oddalonego od Polski ponad 2 tys. km. Fartuchy w dłoń i zaczynamy bo obiad na dziś to gruzińska zupa szeczaurandi oraz mcwadi, czyli pyszny szaszłyk.
Szeczaurandi (składniki):
   - wywar z kurczaka
   - seler
   - pietruszka
   - cebula
   - por
   - ziemniaki
   - orzechy włoskie
   - sól, pieprz
   - kolendra
   - mięta
   
   Przygotowanie:
   Ugotować wywar z kurczaka. Dodać do niego starte na tarce warzywa (seler, pietruszka, podsmażona wcześniej cebula). Gotować ok. 20 min.
   Do zupy dodać pokrojony w plastry por, ziemniaki i zmielone orzechy włoskie. Całość gotować do miękkości doprawiając pod koniec solą, pieprzem, kolendrom i miętą.
Przepis na wtorek. Kuchnia gruzińska

   
   Mcwadi z sosem tkemali (składniki):
   - mięso wieprzowe (500g)
   - oliwa
   - ocet
   - czosnek
   - sól, pieprz
   - papryka słodka
   - ziarna kolendry
   - bakłażan
   - cebula
   - boczek
   - kiszona kapusta
   - orzechy
   
   Sos (składniki):
   - 1 kg śliwek
   - 2 papryczki chilli
   - cukier
   - sól, pieprz
   - czosnek
   - mielona kolendra
   
   Przygotowanie mcwadi:
   Mięso wieprzowe pokroić w prostokąty, rozbić tłuczkiem i zamarynować (oliwa, ocet, czosnek, papryka słodka, ziarna kolendry, sól, pieprz).
   Na patyczki nabić zamarynowane mięso, boczek oraz bakłażan i cebulę. Gotowe szaszłyki upiec na rożnie i podawać z sosem tkemali.
   
   Przygotowanie sosu:
   Śliwki umyć, w wypadku suszonych namoczyć w letniej wodzie. Pozbyć się pestek. W rondelku o grubym dnie, zalać wodą aby przykryła owoce i zagotować. Przetrzeć lub zmiksować na jednolitą masę.
   Rozetrzeć czosnek z solą i dodać do garnka, wraz z papryką, kolendrą i cukrem. Doprawić pieprzem, podlać odrobiną wody i gotować jeszcze na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
   Całość najlepiej podać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z orzechami i czosnkiem. Polać sosem przygotowanym wcześniej i już ostudzonym. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni gruzińskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie gruzińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   
   
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter