Trippa alla siciliana (flaki po sycylijsku)
Składniki:
- 800g flaków ugotowanych
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- pół cebuli
- 2 jajka
- 30g boczku
- 1 puszka fasoli
- mate pepperoncino
- 300g przecieru pomidorowego
- 1 bakłażan
- 1 łyżka pecorino
- pomidory suszone
- sól, pieprz
Zamoczyć flaki dzień wcześniej, po czym opłukać i gotować w lekko posolonej wodzie z listkiem laurowym przez 45 minut.
Do garnka wrzucić pokrojone warzywa i przyprawy, aby następnie zeszklić je na oleju i oliwie z oliwek (15 min).
Do zeszklonych warzyw i przypraw dodać pokrojone w paski flaki (0,5 cm) i zalać białym winem. Następnie dodać 20g, pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów i dodać przecier pomidorowy. Do wszystkiego wrzucić 2 kostki rosołowe (wołowe). Całość gotować przez 2 godziny na małym ogniu, dolewając wody z fasoli. Na końcu, dodać fasolę.
Pollo alla cacciatora (kurczak po towecku)
Składniki:
- 1 kurczak
- 3 łodygi selera
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400g pomidorów
- 1 pęczek pietruszki
- 2 marchewki
- 1/2 oliwy z oliwek
- pieprz
Do rondla z wrzątkiem wrzucić grzyby, aby po chwili je wyjąc i odstawić na 30 min. Po odsączeniu z wody pokroić je na cienkie paski. Wodę zostawić.
Cebulę pokroić w plastry, a czosnek należy rozgnieść z solą. Osuszyć udka z kurczaka, po czym podsmażyć na rozgrzanej oliwie i maśle, aż się zarumienią.
Na tłuszcz po kurczaku, wrzucić cebulę oraz grzyby i smażyć na małym ogniu 6-8 minut (tak, aby się zaszkliły). Do przyrządzonych w ten sposób warzyw, dodać pomidory wraz z zalewą, wino, wodę po grzybach, czosnek i rozmaryn. Tak przygotowany sos doprawić solą i pieprzem.
W kolejnym kroku, do sosu włożyć udka z kurczaka, jednocześnie mieszając, aby całe nim się pokryły. Całość przykryć i dusić przez 40 minut.
Do dania można dodać purée lub polente. Podawać przyprawione świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy włoskiej kuchni. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Tam czeka na Was pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z Gianfranco Vissmanim, cenionym na całym świecie szefem kuchni.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!