Przepis na środę. Kuchnia ukraińska

08.01.2014
Przepis na środę. Kuchnia ukraińska
Dziś, w naszym poradniku, kolejny dzień z kuchnią ukraińską. Kresy wschodnie słyną z przepysznych domowych potraw. Dziś nie może być inaczej. Wszystkim, którzy nie mają pomysłu na obiad, prezentujemy przepis na zupę: moja solianka oraz pierogi po ukraińsku. Aż ślinka cieknie!
Moja solianka
   
   Składniki:
   - 1,5l bulionu wołowego (może być z kostki)
   - 200g wędzonego boczku
   - 200g aromatycznej kiełbasy
   - 2 średnie cebule
   - 1 ostra czerwona papryczka
   - garść kaparów
   - 3 ząbki czosnku
   - 3-4 większe ogórki kiszone
   - garść kiszonej kapusty (przelanej i poszatkowanej)
   - pół szklanki zalewy z ogórków kiszonych
   - pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
   - 2 listki laurowe
   - 3-4 ziarna ziela angielskiego
   - łyżeczka majeranku
   - łyżeczka ostrej papryczki w proszku
   - świeżo zmielony pieprz
   - mała cytryna
   - kwaśna śmietana
   
   Przygotowanie:
   Ugotować bulion wołowy, może być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący.
   Gotowe mięso przełożyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy już się zeszkli, dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, mieszając przez kilka minut.
   Wszystkie podsmażone składniki wrzucić do gotującego się bulionu. Wlać soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 min. na średnim ogniu, dodać kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotować kolejne 10 min.
   Przed podaniem do każdej porcji nałożyć „kleks” kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny. W soliance mogą być jeszcze czarne i zielone oliwki.
Przepis na środę. Kuchnia ukraińska

   
   Pierogi po ukraińsku
   
   Składniki (ciasto):
   - 350g mąki pszennej
   - 1 jajko
   - 135ml wody
   - sól
   Składniki (farsz):
   - 0,5kg purée ziemniaczanego
   - 50g boczku pokrojonego w paski
   - 1 cebula
   
   Przygotowanie:
   Na stolnicę wysypać mąkę, wbić jajko oraz wlać wodę. Następnie posolić i zagnieść, po czym odstawić przygotowane ciasto.
   Przygotowanie farszu zacząć od ugotowania posolonych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki ugniatamy na purée. Następnie pokrojony w pasek boczek podsmażyć i dodać pokrojoną cebulkę. Przesmażone składniki wymieszać z purée.
   Tak przygotowany farsz, umieścić w wyciętych z ciasta kołach, aby powstały pierogi. Zlepić dokładnie i wrzucić na gotującą się,posoloną wodę i czekać, aż wypłyną. Odcedzić i podawać na gorąco. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
   

   Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter