Przepis na środę. Kuchnia staropolska

22.01.2014
Przepis na środę. Kuchnia staropolska
Trzeci dzień z kuchnia polską w naszym poradniku to trzecia porcja dwudaniowego obiadu przygotowanego przez Pizzerie da Vinci. Na półmetku tygodnia znajdziecie u nas przepisy na flaki po polsku i gołąbki w sosie pomidorowym. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje.
Flaczki po polsku (składniki):
   - wywar z kurczaka
   - marchew
   - seler
   - pietruszka
   - sól, pieprz
   - ugotowane flaki
   - gałka muszkatołowa
   - imbir
   - majeranek
   
   Przygotowanie:
   Ugotować wywar z kurczaka. Następnie dodać pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i seler po czym doprawić solą i pieprzem.
   Do tak przygotowanego wywaru dodać ugotowane wcześniej flaki. Kiedy już zupa będzie gotowa doprawić resztą przypraw: gałka muszkatołowa, imbir oraz majeranek.
Przepis na środę. Kuchnia staropolska

   
   Gołąbki w sosie pomidorowym (składniki):
   - kapusta
   - mięso mielone
   - ryż
   - sól, pieprz
   - wcześniej przygotowany sos pomidorowy
   
   Przygotowanie:
   Kapustę sparzyć i wyciąć gruby rdzeń z liści. Mięso mielone i ryż wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem.
   Farsz układać na liściu kapusty oraz zwinąć w „gołąbki”. Następnie ułożyć w garnku i zalać wywarem. W takiej postaci dusić do miękkości.
   W osobnym naczyniu przygotować sos pomidorowy. Całość można podawać z ziemniakami. Smacznego
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni staropolskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.

   
   Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter