Flaczki po polsku (składniki):
- wywar z kurczaka
- marchew
- seler
- pietruszka
- sól, pieprz
- ugotowane flaki
- gałka muszkatołowa
- imbir
- majeranek
Przygotowanie:
Ugotować wywar z kurczaka. Następnie dodać pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i seler po czym doprawić solą i pieprzem.
Do tak przygotowanego wywaru dodać ugotowane wcześniej flaki. Kiedy już zupa będzie gotowa doprawić resztą przypraw: gałka muszkatołowa, imbir oraz majeranek.
Gołąbki w sosie pomidorowym (składniki):
- kapusta
- mięso mielone
- ryż
- sól, pieprz
- wcześniej przygotowany sos pomidorowy
Przygotowanie:
Kapustę sparzyć i wyciąć gruby rdzeń z liści. Mięso mielone i ryż wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem.
Farsz układać na liściu kapusty oraz zwinąć w „gołąbki”. Następnie ułożyć w garnku i zalać wywarem. W takiej postaci dusić do miękkości.
W osobnym naczyniu przygotować sos pomidorowy. Całość można podawać z ziemniakami. Smacznego
Już jutro kolejne przepisy z kuchni staropolskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie
jedyne 12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter