Przepis na środę. Kuchnia polska

1
12.03.2014
Przepis na środę. Kuchnia polska
Trzeci dzień z kuchnia polską w naszym poradniku to trzecia porcja dwudaniowego obiadu przygotowanego wspólnie przez portEl.pl i Pizzerie da Vinci. Na półmetku tygodnia znajdziecie u nas przepisy na zupę fasolową z zacierkami oraz udko z kurczaka. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje.
Zupa fasolowa z zacierkami (składniki):
   - marchewka
   - pietruszka
   - paczka fasoli
   - 150g boczku wędzonego
   - 3 ziemniaki
   - mąka
   - jajko
   - 2 cebule
   - sól, majeranek
   - natka pietruszki
   
   Przygotowanie:
   Fasolę namoczyć i pozostawić na całą noc. Gotować tak, by była lekko twarda, a następnie odcedzić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski, ugotować i dodać ziemniaki.
   Boczek pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie, następnie dodać fasolę.
   Z mąki i jajka oraz odrobiny wody zrobić ciasto. Po wyrobieniu powinno być twarde. Rwać ciasto i rzucać na gotującą się zupę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Doprawić solą i majerankiem. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przepis na środę. Kuchnia polska

   
   Udko z kurczaka (składniki):
   - udko z kurczaka
   - sól, pieprz
   - słodka papryka w proszku
   - ziemniaki
   - marchew
   - chrzan
   - cukier
   - śmietana
   
   Przygotowanie:
   Oczyszczone i umyte udko z kurczaka, nacieramy dokładnie solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Robimy to wcześniej, gdyż po tej czynności odstawiamy doprawione mięso na 3-4 godz. do lodówki. Aby je upiec, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 200°C. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy surówkę z marchwi.
   Surówka z marchwi: marchew ścieramy na tarce. Następnie dodajemy chrzan, cukier i sól. Na samym końcu zalewamy śmietaną i intensywnie mieszamy.
   Gdy udko będzie upieczone podajemy je z ziemniakami i surówką. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

SZYBCIEJ TAKIEJ REKLAMY powinniście zamieszczać, bo o 14 to niektórzy są już po obiedzie a chętnie by zajrzeli tam.
teddb (2014.03.12)

info

1  
  0