Zupa fasolowa z zacierkami (składniki):
- marchewka
- pietruszka
- paczka fasoli
- 150g boczku wędzonego
- 3 ziemniaki
- mąka
- jajko
- 2 cebule
- sól, majeranek
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć i pozostawić na całą noc. Gotować tak, by była lekko twarda, a następnie odcedzić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski, ugotować i dodać ziemniaki.
Boczek pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie, następnie dodać fasolę.
Z mąki i jajka oraz odrobiny wody zrobić ciasto. Po wyrobieniu powinno być twarde. Rwać ciasto i rzucać na gotującą się zupę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Doprawić solą i majerankiem. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Udko z kurczaka (składniki):
- udko z kurczaka
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- ziemniaki
- marchew
- chrzan
- cukier
- śmietana
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte udko z kurczaka, nacieramy dokładnie solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Robimy to wcześniej, gdyż po tej czynności odstawiamy doprawione mięso na 3-4 godz. do lodówki. Aby je upiec, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 200°C. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy surówkę z marchwi.
Surówka z marchwi: marchew ścieramy na tarce. Następnie dodajemy chrzan, cukier i sól. Na samym końcu zalewamy śmietaną i intensywnie mieszamy.
Gdy udko będzie upieczone podajemy je z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do
Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie
50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne
12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!