Przepis na środę. Kuchnia polska

15.01.2014
Przepis na środę. Kuchnia polska
Trzeci dzień z kuchnia polską w naszym poradniku to trzecia porcja dwudaniowego obiadu przygotowanego wspólnie przez portEl.pl i Pizzerie da Vinci. Na półmetku tygodnia znajdziecie u nas przepisy na zupę fasolową z zacierkami oraz kotlet po szwajcarsku. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje.
Zupa fasolowa z zacierkami (składniki):
   - marchewka
   - pietruszka
   - paczka fasoli
   - 150g boczku wędzonego
   - 3 ziemniaki
   - mąka
   - jajko
   - 2 cebule
   - sól, majeranek
   - natka pietruszki
   
   Przygotowanie:
   Fasole namoczyć i pozostawić na całą noc. Gotować tak, by była lekko twarda, a następnie odcedzić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski, ugotować i dodać ziemniaki.
   Boczek pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie, następnie dodać fasolę.
   Z mąki i jajka oraz odrobiny wody zrobić ciasto. Po wyrobieniu powinno być twarde. Rwać ciasto i rzucać na gotującą się zupę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Doprawić solą i majerankiem. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Przepis na środę. Kuchnia polska

   
   Kotlet po szwajcarsku (składniki):
   - ser żółty Gouda lub mozzarella 25 dag
   - pieczarki surowe 25 dag
   - cebula 1 szt.
   - szynka w plasterkach 25 dag
   - olej roślinny lub oliwa z oliwek (0.5l do smażenia)
   - bułka tarta do panierowania
   - jajka 3 szt.
   - sól (szczypta do smaku)
   - pieprz czarny (szczypta do smaku)
   - piersi z kurczaka (1 podwójna)
   
   Przygotowanie:
   Najpierw pokroić pieczarki oraz cebulkę i podsmażyć na masełku.
   Piersi z kurczaka mielimy lub siekamy w robocie, solimy mięso. Moczymy ręce wodą, bierzemy kulkę z mięsa do ręki i ugniatamy na kotlecika.
   Następnie na kotleciki dajemy plasterek szynki oraz plasterek sera żółtego. Na ser dodajemy 2 łyżki pieczarek z cebulką i na to dokładamy jeszcze jeden plasterek sera.
   Przykrywamy drugą kulką mięsa ugniecionego na kotlecika - formujemy w półkole (przylepiamy tak, aby się nie rozlatywały). Czynność powtarzamy do wyczerpania mięsa (powinno wyjść 4-5 kotlecików).
   Panierujemy najlepiej dwa razy - później smażymy. Podajemy z ziemniaczkami i kapustą pekińską. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter