Kapuśniak (składniki):
- wywar z kurczaka 1l-1,5l
- marchew
- seler
- por
- ziemniaki
- 300g kiszonej kapusty
- cebula
- 100g boczku
- sól, pieprz
- kminek
- liść laurowy
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy umyte i obrane jarzyny oraz liść laurowy i pierz w ziarenkach. Stawiamy na ogień i gotujemy wywar. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie gotujemy do miękkości, czyli ok. 30 min.
Potem dodajemy kapustę, którą, jeśli ma za długie nitki, należy lekko pokroić. Dodajemy kminek. Gotujemy na niewielkim ogniu.
W tym czasie boczek i cebulę pokroić i przesmażyć na patelni, aby po chwili dodać do gotującej się zupy. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Udko z kurczaka (składniki):
- udko z kurczaka
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- ziemniaki
- marchew
- chrzan
- cukier
- śmietana
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte udko z kurczaka, nacieramy dokładnie solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Robimy to wcześniej, gdyż po tej czynności odstawiamy doprawione mięso na 3-4 godz. do lodówki. Aby je upiec, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 200°C. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy surówkę z marchwi.
Surówka z marchwi: marchew ścieramy na tarce. Następnie dodajemy chrzan, cukier i sól. Na samym końcu zalewamy śmietaną i intensywnie mieszamy.
Gdy udko będzie upieczone podajemy je z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do
Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie
50% rabatu, czyli zapłacicie za nie
jedyne 12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!