Przepis na środę. Dziś kuchnia polska

29.01.2014
Przepis na środę. Dziś kuchnia polska
Trzeci dzień w tym tygodniu, a łącznie trzynasty z kuchnia polską, to kolejna porcja dwudaniowego obiadu przygotowanego wspólnie przez portEl.pl i Pizzerie da Vinci. Na półmetku tygodnia znajdziecie u nas przepisy na kapuśniak z kiszonej kapusty oraz przepyszne udka z kurczaka. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje.
Kapuśniak (składniki):
   - wywar z kurczaka 1l-1,5l
   - marchew
   - seler
   - por
   - ziemniaki
   - 300g kiszonej kapusty
   - cebula
   - 100g boczku
   - sól, pieprz
   - kminek
   - liść laurowy
   
   Przygotowanie:
   Do garnka wlewamy wodę i dodajemy umyte i obrane jarzyny oraz liść laurowy i pierz w ziarenkach. Stawiamy na ogień i gotujemy wywar. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie gotujemy do miękkości, czyli ok. 30 min.
   Potem dodajemy kapustę, którą, jeśli ma za długie nitki, należy lekko pokroić. Dodajemy kminek. Gotujemy na niewielkim ogniu.
   W tym czasie boczek i cebulę pokroić i przesmażyć na patelni, aby po chwili dodać do gotującej się zupy. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis na środę. Dziś kuchnia polska

   
   Udko z kurczaka (składniki):
   - udko z kurczaka
   - sól, pieprz
   - słodka papryka w proszku
   - ziemniaki
   - marchew
   - chrzan
   - cukier
   - śmietana
   
   Przygotowanie:
   Oczyszczone i umyte udko z kurczaka, nacieramy dokładnie solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Robimy to wcześniej, gdyż po tej czynności odstawiamy doprawione mięso na 3-4 godz. do lodówki. Aby je upiec, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 200°C. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy surówkę z marchwi.
   Surówka z marchwi: marchew ścieramy na tarce. Następnie dodajemy chrzan, cukier i sól. Na samym końcu zalewamy śmietaną i intensywnie mieszamy.
   Gdy udko będzie upieczone podajemy je z ziemniakami i surówką. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter