Przepis na poniedziałek. Kuchnia węgierska

1
10.02.2014
Przepis na poniedziałek. Kuchnia węgierska
Dziś rozpoczynamy kolejny, kulinarny cykl portElu i Pizzerii Da Vinci. Było już kilka różnych kuchni, m.in. staropolska, ukraińska czy włoska. Dziś rozpoczynamy tydzień ze smakami z Węgier. Jeśli są wśród Was fani dobrej kuchni to na pewno docenią nasze receptury. Rozpoczynamy tydzień z kuchnią węgierską, a obiad na dziś to zbójnicka zupa z papryką oraz kotlet drobiowy.
Zupa zbójnicka (składniki):
   - mięso z kurczaka
   - cebula
   - marchew
   - pietruszka
   - seler
   - ziemniaki
   - pieczarki
   - czosnek
   - sól, pieprz
   - ostra i słodka papryka
   - sos sojowy
   - makaron
   
   Przygotowanie:
   Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Całość przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Dodać warzywa i później ziemniaki.
   Następnie dorzucić pokrojone pieczarki i czosnek. Doprawić solą, pieprzem oraz paprykami (słodką i ostrą). Na koniec wlać trochę sosu sojowego. Podawać z makaronem.
Przepis na poniedziałek. Kuchnia węgierska

   
   Kotlet drobiowy (składniki):
   - pierś z kurczaka
   - sól, pieprz
   - jajko
   - ketchup
   - papryka ostra
   - bułka tarta
   - ziemniaki
   - ulubiona surówka
   
   Przygotowanie:
   Z piersi z kurczaka wyciąć kotlety, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Następnie wbić jajko do miski, dodać ketchup, sól i pieprz. Dosypać ostrej papryki, a mięso obtoczyć w tak przygotowanej panierce po uprzednim jej roztrzepaniu. Po namoczeniu posypać bułką tartą i usmażyć.
   Całość podajemy w zestawie z ziemniakami oraz ulubioną surówką.
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni węgierskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie gruzińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   
   
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

Prosiłbym też o podawanie potrzebnych ilości składników i proporcji w opisywanych przepisach Jestem zielony w sprawach kulinarnych i ciężko by mi było dobrać odpowiednie proporcje
xzxxnm (2014.02.10)

info

3  
  0