Przepis na poniedziałek. Kuchnia polska

13.01.2014
Przepis na poniedziałek. Kuchnia polska
Dziś rozpoczynamy kolejny, kulinarny tydzień portElu. Najpierw nasze kubki smakowały w kuchni włoskiej, następnie na stołach pojawiły się dania z sąsiedniej Ukrainy. A co z kuchnia polską? Nie musicie się martwić. Wcale o niej nie zapomnieliśmy i to właśnie przez najbliższe pięć dni, będziemy Wam serwować przepisy na pyszne i tradycyjne polskie potrawy. Na początek zupa serowo-pieczarkowa oraz stek wieprzowy z cebulką, surówką i ziemniakami.
Zupa serowo-pieczarkowa (składniki):
   - mięso mielone wieprzowo wołowe 0,5 kg
   - pieczarki 0,5 kg
   - serki topione, śmietankowy, ziołowy 1+2 szt.
   - por 1 szt.
   - kostki bulionu rosołowego 2-3 szt.
   - maggi, ziele angielskie, liść laurowy
   - ziele angielskie, papryka w proszku
   - biały pieprz mielony
   - maggi do smaku
   - woda ok. 2 ,5 litra + 1/2 szklanki
   - mieszanka ziół 2 łyżki
   - czosnek wyciśnięty 2-3 ząbki
   - mąka pszenna 1 łyżka
   
   Przygotowanie:
   Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry.
   Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostki bulionowe, pokrojony w paseczki, uprzednio umyty por, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, maggi i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki, a następnie wrzucamy kulki mięsne.
   Do osobnego garnka odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy serki topione, dodajemy 2 łyżki mieszanki ulubionych ziół oraz czosnek, przelewamy wszystko do garnka z kulkami i doprowadzamy do wrzenia.
   Do szklanki wypełnionej do połowy zimną wodą dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i mieszając wlewamy do zupy. Gotujemy wszystko jeszcze ok. 6-7 minut.
Przepis na poniedziałek. Kuchnia polska

   
   Stek wieprzowy z cebulką (składniki):
   - 400g mięsa mielonego wieprzowego
   - 2 szt. cebuli
   - 3 łyżki margaryny
   - mąka pszenna
   - sól, pieprz mielony
   - tłuszcz do smażenia
   
   Przygotowanie:
   Mięso wrzucić do miski, a potem dość mocna doprawić solą i pieprzem. Następnie wyrobić dokładnie na gładka masę, jeżeli mięso jest za twarde można dodać trochę zimnej wody.
   Z tak przygotowanego mięsa formujemy małe okrągłe kotlety, spłaszczamy je i obtaczamy w mące pszennej. Na rozgrzany tłuszcz (najlepiej smalec) kładziemy kotlety i smażymy powoli na złoty kolor.
   Na osobnej patelni rozgrzewamy margarynę i kładziemy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy ją solą i smażymy na lekko rumiany kolor.
   Gdy steki mamy usmażone, kładziemy na ich wierzch podsmażona cebulę i podajemy najlepiej z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
   
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter