Zupa grzybowa (składniki):
- boczniaki 50 dag
- marchew
- pietruszka
- por
- seler
- rosół drobiowy
- mąka pszenna 1 łyżka
- masło
- natka pietruszki
- pieprz
- curry
- gałka muszkatołowa
- wino wytrawne
Przygotowanie:
Oczyścić grzyby i pokroić w paski, usmażyć na maśle. Uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Pod koniec smażenia dodać wino i chwilę pogotować, odstawić z gazu.
Obrać, opłukać i pokroić w kostkę seler, por, marchew, pietruszkę. Warzywa podsmażyć. Następnie zalać wywarem z 1,5 l wody oraz kostki rosołowej i ugotować. Pod koniec gotowania dodać grzyby. Gotować 10 minut i doprawić do smaku pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Zupę z boczniaków podawać posypaną natką pietruszki.
Duszona wieprzowina (składniki):
- puc wieprzowy lub kawał łopatki ze skórą
- 2 cebule
- olej
- kminek
- majeranek
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, ponacinać skórę w kratkę dla lepszego przejścia przypraw, natrzeć solą, pieprzem, kminkiem. Odłożyć aby aromaty przeszły następnie natrzeć majerankiem i obsmażyć na tłuszczu.
Skroić cebulę w piórka, posypać nią mięso, obsmażać przewracając często, aby równo zrumienić, podlać wrzątkiem dusić ok. 30 min. Przewrócić skórą do góry, dusić dalej do miękkości, podlewać wodą, która wyparuje.
Miękkie mięso wyjąć z sosu ostudzić pokrajać w plastry, sos zagęścić mąką, mięso włożyć z powrotem do garnka. Podawać z golcami / kluski z ziemniaków / parowanymi kluskami, tłuczonymi kartoflami. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni kaszubskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do
Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie
50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne
12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!