Przepis na poniedziałek. Kuchnia kaszubska

03.03.2014
Przepis na poniedziałek. Kuchnia kaszubska
Po krótkiej przerwie znów wracamy. Kolejny cykl kulinarny utrzymujemy na ojczystych terenach. W tym tygodniu rozpoczynamy przygodę z kuchnią kaszubską. Charakteryzuje się ona prostotą, z czego na pewno ucieszą się kulinarni amatorzy oraz wyrafinowanym smakiem, który w pełni odda klimat dawnych zagród i karczm. Dania na dziś to zupa grzybowa i duszona wieprzowina.
Zupa grzybowa (składniki):
   - boczniaki 50 dag
   - marchew
   - pietruszka
   - por
   - seler
   - rosół drobiowy
   - mąka pszenna 1 łyżka
   - masło
   - natka pietruszki
   - pieprz
   - curry
   - gałka muszkatołowa
   - wino wytrawne
   
   Przygotowanie:
   Oczyścić grzyby i pokroić w paski, usmażyć na maśle. Uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Pod koniec smażenia dodać wino i chwilę pogotować, odstawić z gazu.
   Obrać, opłukać i pokroić w kostkę seler, por, marchew, pietruszkę. Warzywa podsmażyć. Następnie zalać wywarem z 1,5 l wody oraz kostki rosołowej i ugotować. Pod koniec gotowania dodać grzyby. Gotować 10 minut i doprawić do smaku pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Zupę z boczniaków podawać posypaną natką pietruszki.
Przepis na poniedziałek. Kuchnia kaszubska

   
   Duszona wieprzowina (składniki):
   - puc wieprzowy lub kawał łopatki ze skórą
   - 2 cebule
   - olej
   - kminek
   - majeranek
   - pieprz, sól
   
   Przygotowanie:
   Mięso umyć, osuszyć, ponacinać skórę w kratkę dla lepszego przejścia przypraw, natrzeć solą, pieprzem, kminkiem. Odłożyć aby aromaty przeszły następnie natrzeć majerankiem i obsmażyć na tłuszczu.
   Skroić cebulę w piórka, posypać nią mięso, obsmażać przewracając często, aby równo zrumienić, podlać wrzątkiem dusić ok. 30 min. Przewrócić skórą do góry, dusić dalej do miękkości, podlewać wodą, która wyparuje.
   Miękkie mięso wyjąć z sosu ostudzić pokrajać w plastry, sos zagęścić mąką, mięso włożyć z powrotem do garnka. Podawać z golcami / kluski z ziemniaków / parowanymi kluskami, tłuczonymi kartoflami. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni kaszubskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   

   Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter