Przepis na poniedziałek. Kuchnia gruzińska

1
03.02.2014
Przepis na poniedziałek. Kuchnia gruzińska
Dziś rozpoczynamy kolejny, kulinarny cykl portElu i Pizzerii Da Vinci. Było już kilka różnych kuchni, m.in. staropolska, ukraińska czy włoska. Dziś rozpoczynamy tydzień ze smakami orientalnymi. Jeśli są wśród Was fani ostrych i wyrazistych smaków powinni być zadowoleni. Oficjalnie rozpoczynamy tydzień z kuchnią gruzińską, a obiad na dziś to zupa Liobis Chorba na ostro i kurczak z teriaki i imbirem.
Liobis Chorba (składniki):
   - wywar z kurczaka
   - masło
   - oliwa
   - marchew
   - seler
   - pietruszka
   - por
   - cebula
   - czosnek
   - czerwona fasola
   - ziemniaki
   - sól, pieprz
   - natka pietruszki
   - ocet winny
   
   Przygotowanie:
   Ugotować wywar z kurczaka. W garnku rozpuścić masło z oliwą i dodać pokrojone w kostkę warzywa. Po podsmażeniu, warzywa dodać do wywaru i gotować ok. 20 min.
   Następnie, do zupy dorzucić czosnek i ugotowaną wcześniej czerwoną fasolę. Dodać jeszcze ziemniaki i gotować na wolnym ogniu przez 30 min.
   Na koniec doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki oraz octem winnym.
Przepis na poniedziałek. Kuchnia gruzińska

   
   Kurczak z teriaki i imbirem (składniki):
   - ketchup
   - imbir
   - czosnek
   - miód
   - pieprz, sól
   - pierś z kurczaka
   - cebula
   - ryż
   - surówka z ogórków
   
   Przygotowanie:
   Na początek przyrządzić marynatę (ketchup wymieszać ze startym na tarce imbirem, dodać czosnek, miód oraz pieprz i sól).
   Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Dodać pokrojoną w pióra cebulę, a następnie dokładnie wymieszać. Zapiec, po wcześniejszym przełożeniu do żaroodpornego naczynia. Podawać z ryżem i surówką z ogórków. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni gruzińskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie gruzińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   

   
   Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

Ostrzegam przez pizzeria. Jedzenia oceniać nie jestem w stanie, być może jest dobre, ale obsługa to porażka! Powinni ich pilnować albo wymienić. Z grupką znajomych czekaliśmy na to aż ktoś podejdzie odebrać zamówienie i po kilku napomnieniach pani na kasie opryskliwym tonem poinformowała, że jest za dużo klientów, podczas gdy w trakcie oczekiwań wyraźnie było widać, ze 3 panie kelnerki ochoczo dyskutowały za barem. Porażka. Wyszłam stamtąd informujac, ze każdego będę ostrzegać przed taką knajpą, na co młoda pani wzruszyła ramionami z ironicznym uśmieszkiem. Dopięłam swego, mnóstwo moich znajomych juz uprzedziłam i tam nie zachodzą, nie mówiąc już o tym, ze jak kogoś u siebie goszczę, to na bank mogłabym nie raz kogoś tam zabrać, a tak stracili naprawdę sporo grono klientów. Nie wróżę kariery i to tylko dzięki personelowi.
Dziov (2014.02.04)

info

5  
  1