Rosół (składniki):
- kurczak
- marchew
- pietruszka
- seler
- sól, pieprz
- makaron
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i podzielić na części, po czym włożyć do garnka i zalać wodą. Wstawić na ogień dodając kolejno: marchew, pietruszkę i seler oraz doprawić solą i pieprzem.
W tym samym czasie, w którym gotuje się rosół, oddzielnie ugotować makaron (najlepsza krótka forma). Po ugotowaniu, makaron odcedzić.
Zupę podawać, zalewając, wyłożony wcześniej na talerz makaron.
Kotlet schabowy (składniki):
- schab 100g
- sól, pieprz
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- olej
- ziemniaki
- ulubione zioła
- kapusta pekińska
- ogórki konserwowe
- kukurydza
- majonez
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Schab pokroić na płaty, a następnie ubić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i panierować w jajku, mące oraz bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
Najlepiej podawać z pieczonymi w ulubionych ziołach ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej. Aby ją przygotować, należy umytą kapustę pokroić dodając ogórki konserwowe. Następnie wrzucić kukurydzę, doprawić solą i pieprzem, a na koniec wymieszać z majonezem i jogurtem. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy
otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie
jedyne 12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!