Przepis na poniedziałek. Dziś kuchnia polska

5
27.01.2014
Przepis na poniedziałek. Dziś kuchnia polska
Dziś zaczynamy kolejny tydzień kulinarnej przygody. Jako, że dużym zainteresowaniem cieszyły się przepisy kuchni polskiej postanowiliśmy nie zmieniać tego, co dobre i przygotować dla Was receptury na kolejne przysmaki, a wybierać będzie w czym. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego, od morza po góry. Przepisy na dziś to pyszny, domowy rosół i kotlet schabowy.
Rosół (składniki):
   - kurczak
   - marchew
   - pietruszka
   - seler
   - sól, pieprz
   - makaron
   
   Przygotowanie:
   Kurczaka umyć i podzielić na części, po czym włożyć do garnka i zalać wodą. Wstawić na ogień dodając kolejno: marchew, pietruszkę i seler oraz doprawić solą i pieprzem.
   W tym samym czasie, w którym gotuje się rosół, oddzielnie ugotować makaron (najlepsza krótka forma). Po ugotowaniu, makaron odcedzić.
   Zupę podawać, zalewając, wyłożony wcześniej na talerz makaron.
Przepis na poniedziałek. Dziś kuchnia polska

   
   Kotlet schabowy (składniki):
   - schab 100g
   - sól, pieprz
   - mąka
   - jajko
   - bułka tarta
   - olej
   - ziemniaki
   - ulubione zioła
   - kapusta pekińska
   - ogórki konserwowe
   - kukurydza
   - majonez
   - jogurt naturalny
   
   Przygotowanie:
   Schab pokroić na płaty, a następnie ubić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i panierować w jajku, mące oraz bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
   Najlepiej podawać z pieczonymi w ulubionych ziołach ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej. Aby ją przygotować, należy umytą kapustę pokroić dodając ogórki konserwowe. Następnie wrzucić kukurydzę, doprawić solą i pieprzem, a na koniec wymieszać z majonezem i jogurtem. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

   
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

przepis na rosół powala
(2014.01.27)

info

2  
  2
Wymieszać surówkę z majonezem i jogurtem. Bomba kaloryczna. I ohyda! Czy ktoś tu myśli o tzw. " zdrowym żywieniu" ??? Można zrobić sos vinegret.
(2014.01.27)

info

0  
  3
albo majonez lub kefir pozdrawiam
andrzej69 (2014.01.27)

info

0  
  0
Jak taki jecie rosół to gratulacje. .. .. masakra ten przepis. .. .
Kucharz1 (2014.01.27)

info

3  
  0
Najlepszy był żurek na kiełbasie, w nazwie, ale gotowany na wywarze z rosołu.
Hi (2014.01.27)

info

0  
  0