Przepis na piątek. Kuchnia włoska

20.12.2013
Przepis na piątek. Kuchnia włoska
Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia włoska, również i dziś można spodziewać się dań wywodzących się z tego samego miejsca co fiat, czy Silvio Berlusconi.
Kuchnia ta, charakteryzuje się przede wszystkim zamiłowaniem do ziół i przypraw. W dzisiejszym posiłku nie zabraknie ani jednych, ani drugich. Obiad na piątek to Zuppa alla toscana oraz Merluzzo con patate e pomodoroni.
   
   Zuppa alla toscana (zupa po toksańsku)
   Składniki:
   - 2 łyżki startego parmezanu
   - szczypiorek
   - 1 łyżeczka szałwii
   - rozmaryn
   - sól i pieprz
   - 500g koncentratu pomidorowego
   - 2 świeże pomidory
   
   Do zagotowanej wody wrzucić drobiową kostkę rosołową i gotować przez 1 min. Następnie wlać olej do rondla i zeszklić na nim cebulkę (2-3 min.). Później dodać koncentrat pomidorowy (2 łyżki) oraz wrzucić 2 pomidory. Gotować z bulionem przez 5 min.
   Następnie dodać 1 łyżkę cukru, czerstwe (rozdrobnione) pieczywo i bazylię w proszku. Gotować dopóki chleb nie zmięknie i nie zagęści zupy. Dla smaku przyprawić solą i pieprzem.
   Podawać posypane parmezanem i listkiem świeżej bazylii.
   
   Merluzzo con patate e pomodoroni (ryba z ziemniaczkami i pomidorami)
Przepis na piątek. Kuchnia włoska

   Składniki:
   - 4 filety z dorsza
   - 1 ziemniak
   - 8 pomidorków cherry
   - 10 czarnych oliwek (bez pestek)
   - oregano
   - sól
   
   Pokrojone w filety ryby pokropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie polać olejem i odstawić na 30 min. Ziemniaki gotować w skórce przez 30 min. Po wyjęciu ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry. Wcześniej przygotowane filety ułożyć na blasze w odstępach. Na rybie ułożyć pomidorki cherry oraz pokrojone w krążki oliwki. Między płatami ryby ułożyć plastry ziemniaków. Całość skropić olejem i piec przez 20 min. w 200°C (aż ziemniaki się zarumienią). Przy podawaniu posypać bazylią lub pietruszką. Smacznego!
   
   Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na Zuppa alla toscana oraz Merluzzo con patate e pomodoroni otrzymacie dziś 50% rabatu.
   
   Tam, czeka na Was Pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z cenionym na całym świecie szefem kuchni, Gianfranco Vissanim.

   Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter