Przepis na piątek. Kuchnia węgierska

14.02.2014
Przepis na piątek. Kuchnia węgierska
Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia węgierska, również i dziś czekają na Was przepisy z tego kraju. Na pierwsze danie zupa Ragut, a na drugie placek po węgiersku.
Zupa Ragut (składniki):
   - wywar z kurczaka
   - marchew
   - seler
   - pietruszka
   - biała kapusta
   - pieczarki
   - ziemniaki
   - sól, pieprz
   - śmietana
   - sok z cytryny
   
   Przygotowanie:
   Po ugotowaniu wywaru z kurczaka dodajemy, rozdrobnioną marchew, pietruszkę, seler oraz białą kapustę. Potem dodajemy, pokrojone w plasterki pieczarki.
   Ziemniaki kroimy w kostkę i także wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości. Na końcu pozostaje nam doprawić solą i pieprzem, dolać śmietankę i trochę soku z cytryny.
Przepis na piątek. Kuchnia węgierska

   
   Placek po węgiersku (składniki):
   - ziemniaki
   - cebula
   -jajko
   - mąka
   - sól, pieprz
   - jogurt
   - marchew
   - seler
   - pietruszka
   - papryka w proszku (ostra i słodka)
   - woda
   - koncentrat pomidorowy
   - mięso wołowe
   - śmietana
   
   Przygotowanie:
   Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Tą samą czynność powtarzamy z cebulą. Dodajemy jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dolewamy także jogurt i całość mieszamy przygotowując ciasto.
   Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki. Muszą być duże (wielkości naleśników), aby potem nałożyć w nie farsz i złożyć na pół.
   Przygotowanie farszu rozpoczynamy od pokrojenia w kostkę mięsa wieprzowego. Dodajemy do tego, również pokrojone marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Całość podsmażamy dodając paprykę, pieprz i sól. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
   Następnie dodajemy trochę koncentratu pomidorowego oraz doprawiamy raz jeszcze ostrą i słodka papryką. Tak przygotowany farsz, nakładamy na usmażone placki, składamy na pół i polewamy śmietaną Smacznego!
   
   Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie węgierskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   
   

   Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter