Zupa Ragut (składniki):
- wywar z kurczaka
- marchew
- seler
- pietruszka
- biała kapusta
- pieczarki
- ziemniaki
- sól, pieprz
- śmietana
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Po ugotowaniu wywaru z kurczaka dodajemy, rozdrobnioną marchew, pietruszkę, seler oraz białą kapustę. Potem dodajemy, pokrojone w plasterki pieczarki.
Ziemniaki kroimy w kostkę i także wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości. Na końcu pozostaje nam doprawić solą i pieprzem, dolać śmietankę i trochę soku z cytryny.
Placek po węgiersku (składniki):
- ziemniaki
- cebula
-jajko
- mąka
- sól, pieprz
- jogurt
- marchew
- seler
- pietruszka
- papryka w proszku (ostra i słodka)
- woda
- koncentrat pomidorowy
- mięso wołowe
- śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Tą samą czynność powtarzamy z cebulą. Dodajemy jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dolewamy także jogurt i całość mieszamy przygotowując ciasto.
Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki. Muszą być duże (wielkości naleśników), aby potem nałożyć w nie farsz i złożyć na pół.
Przygotowanie farszu rozpoczynamy od pokrojenia w kostkę mięsa wieprzowego. Dodajemy do tego, również pokrojone marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Całość podsmażamy dodając paprykę, pieprz i sól. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Następnie dodajemy trochę koncentratu pomidorowego oraz doprawiamy raz jeszcze ostrą i słodka papryką. Tak przygotowany farsz, nakładamy na usmażone placki, składamy na pół i polewamy śmietaną Smacznego!
Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do
Restauracji Da Vinci, w której właśnie węgierskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie
50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne
12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!