Przepis na piątek. Kuchnia ukraińska

10.01.2014
Przepis na piątek. Kuchnia ukraińska
Dziś wypada ostatni dzień ukraińskiego cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Kuchnia ukraińska, charakteryzuje się przede wszystkim zamiłowaniem do dań z mąki i kaszy oraz wszelakich mięs. Nie ma więc co czekać. Obiad na piątek to „Ucha” wg Buni oraz śledź w śmietanie.
„Ucha” wg Buni (składniki):
   - 3 filety z dorsza
   - 3 marchewki
   - 1 pietruszka
   - kawałek selera
   - 2 duże cebule
   - pół białej części pora
   - 6 gałązek kopru
   - 3 gałązki natki pietruszki
   - 4 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
   - 2 listki pietruszki
   - 3 ziela angielskie
   - 1 łyżka masła
   - pół szklanki słodkiej śmietanki (30% lub 18%)
   - 1 żółtko
   - masło
   - 2 łyżeczki mąki
   - sól
   - pieprz kolorowy (grubo mielony)
   - maggi do smaku
   - 6 małych ziemniaczków w mundurkach
   
   Przygotowanie:
   Dorsza filetować, odkładając czyste mięso. Obrane warzywa, ziele, listki, koper, gałązki pietruszki i pół łyżeczki soli zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 45 min, a następnie przecedzić. Tak przygotowany wywar doprawić solą oraz maggi.
   Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Następnie do gorącego wywaru wkładać podzielone na kawałki filety z dorsza i gotować na małym gazie przez 15 min. Zaciągnąć rozdrobnioną w odrobinie zimnej wody mąką i zagotować. Potem, dodać masło i śmietankę.
   Obrać białe mięso z wyjętych z zupy rybich głów i kręgosłupów, a następnie włożyć do zupy. Podawać układając na talerzach plastry ziemniaków, zalewając zupą i posypać pokrojoną natką pietruszki.
Przepis na piątek. Kuchnia ukraińska

   
   Śledź w śmietanie (składniki):
   - 2 filety śledziowe w zalewie
   - 1 duża cebula
   - 1 jabłko
   - 1 śmietana ukwaszana
   - sól, pieprz
   - 1 puszka czerwonej fasoli
   
   Przygotowanie:
   Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Następnie obrać jabłko i zetrzeć na tarce. Czerwona fasolkę, jabłko i cebulę połączyć ze śmietaną. Dla smaku doprawić solą i pieprzem.
   Filet ze śledzia pokroić w paski. Podawać ze śmietaną i ziemniaczkami. Smacznego!
   
   To już ostatni przepis z kuchni ukraińskiej. W następnym tygodniu zawitamy inne regiony kulinarne.Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu.
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter