Przepis na piątek. Kuchnia staropolska

24.01.2014
Przepis na piątek. Kuchnia staropolska
Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia staropolska, ale już od poniedziałku przysmaki z kolejnego regionu świata. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na staropolski żurek na kiełbasie oraz pieczeń wieprzową w sosie grzybowym.
Żurek na kiełbasie (składniki):
   - wywar z kurczaka
   - biała kiełbasa
   - marchew
   - seler
   - sól, pieprz
   - majeranek
   - śmietanka do zup
   - czosnek
   - ziemniaki
   
   Przygotowanie:
   Ugotować wywar z kurczaka po czym dodać do niego białą kiełbasę. Po chwili gotowania wyciągnąć i odłożyć. Potem z niej skorzystamy.
   Do wywaru wrzucić rozdrobnione warzywa: marchew, seler oraz pokrojoną w półplasterki, ugotowaną wcześniej białą kiełbasę. Następnie dodajemy, pokrojone w kostkę ziemniaki.
   Całość gotować do miękkości doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Na sam koniec dodać śmietankę do zup.
Przepis na piątek. Kuchnia staropolska

   
   Pieczeń wieprzowa w sosie grzybowym (składniki):
   - mięso wieprzowe
   - jajka
   - bułka
   - mleko
   - sól, pieprz
   - ziemniaki
   - buraczki
   
   Sos grzybowy (składniki):
   - 400-500g leśnych grzybów
   - 1 cebula
   - 1 liść laurowy
   - 3 ziarenka ziela angielskiego
   - sól, pieprz
   - 1 szklanka wody
   - 1-2 łyżki śmietany 18%
   - 1-2 łyżki mąki
   - 2 łyżki masła
   
   Przygotowanie:
   Mięso wieprzowe zmielić. Następnie dodać namoczoną w mleku bułkę oraz sól i pieprz. Tak przygotowane mięso uformować w duży wałek i upiec w piekarniku.
   Sos grzybowy: Grzyby oczyścić i pokroić na grubsze plasterki. Na patelni topić masło, dodać posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusić ok 10 minut.
   Do grzybów dodać wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusić do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).
   W osobnej misce wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać odrobinę zimnej wody, całość wlewać do sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 1 minutkę.
   Przygotowany wcześniej sos grzybowy polać na upieczone mięso, a całość podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Smacznego!
   
   Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter