Przepis na piątek. Kuchnia polska

14.03.2014
Przepis na piątek. Kuchnia polska
Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia polska, również i dziś czekają na Was przepisy z naszego kraju. Na pierwsze danie zupa pieczarkowa, a na drugie filet z dorsza.
Zupa pieczarkowa (składniki):
   - wywar z kurczaka
   - marchew
   - seler
   - pietruszka
   - pieczarki 50 dag
   - ziemniaki
   - sól, pieprz
   - śmietana
   
   Przygotowanie:
   Po ugotowaniu 1l-1,5l wywaru z kurczaka dodać warzywa. Najlepiej marchew, seler i pietruszkę, zetrzeć na tarce do gotującej się zupy.
   Kolejnie, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, a potem pokrojone w kostkę ziemniaki. Tak przygotowaną zupę gotować jeszcze przez 30 min.
   Po upływie pół godz. zupę doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać ok. 20 ml śmietany.
Przepis na piątek. Kuchnia polska

   
   Filet z dorsza (składniki):
   - 5 filetów z dorsza
   - przyprawa do ryb
   - sól, pieprz
   - jajko
   - bułka tarta
   - olej do smażenia
   
   Przygotowanie:
   Filety kroimy na kawałki i oprószamy przyprawą, jajko mieszamy z solą i pieprzem.
   Kawałki ryby maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Odsączamy na ręczniku papierowym.
   Rybę podajemy z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
   
   Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   

   Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter