Przepis na piątek. Kuchnia polska

2
17.01.2014
Przepis na piątek. Kuchnia polska
Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia polska, ale już od poniedziałku prawdziwa gratka dla lubiących zjeść smacznie i treściwie. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na zupę ogórkową oraz karkówkę pieczoną z sosem myśliwskim.
Zupa ogórkowa (składniki):
   - 2l wody
   - 300ml wody z ogórków kiszonych
   - 5 liści laurowych
   - 8 ziaren ziela angielskiego
   - 4 udka z kurczaka
   - 2 marchewki starte na tarce
   - 1 pietruszka starta na tarce
   - śmietanka do zup
   
   Przygotowanie:
   Ugotować rosół z drobiu, a następnie dołożyć rozdrobnione na tarce warzywa. Podgotować i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości.
   W osobnym naczyniu podsmażyć starte na maśle ogórki i połączyć z wcześniej ugotowaną zupą. Następnie, gotować jeszcze ok. 10-15 min. i zabielić śmietanką. Dla smaku, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
   
   Karkówka pieczona z sosem myśliwskim (składniki):
   - 700 g karkówki bez kości
   - 4 łyżki oleju
   - 4 ząbki czosnku
   - 1 łyżka majeranku
   - sól, pieprz
   
   Sos myśliwski:
   - 30 g masła
   - 30 g mąki
   - 300 ml bulionu
   - 50 ml czerwonego wytrawnego wina
   - 15 g suszonych grzybów
   - 50 g wędzonki
   - 1 korniszon
   - 1 cebula
   - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
   - 1 łyżeczka oleju
   - mielona papryka
   - kilka ziaren ziela angielskiego
   - liść laurowy
   - majeranek
   - sól, pieprz
   - ewentualnie tymianek oraz kilka jagód jałowca
   
   Przygotowanie:
   Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
   Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia lub bulionem.
   
   Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Ogórka oraz wędzonkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym.
   Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy bulion, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę z koncentratem, ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego!
   
   Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
   

   Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

Fantastyczny pomysł z tymi przepisami! Jeśli mogę prosić to proszę podać ilość ogórków do zupy, bo zabrakło tego w przepisie.
(2014.01.17)

info

1  
  0
Polska kuchnia i jako przepis na piątek mięsiwo? W piątek? Skoro już są podawane polskie propozycje to może na ten dzień jakiś przepis z rybą?
(2014.01.17)

info

0  
  2