Zupa dziadowska (składniki):
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr maślanki
- łyżka masła
- łyżka mąki żytniej
- 10 dag surowego boczku
- cebula
- liść laurowy
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w litrze wody, dodać przyprawy. Maślankę zmieszać z łyżką mąki, dodać do wywaru, a na patelni usmażyć na łyżce masła boczek i cebulkę, również dodać do zupy. Doprawić do smaku i posypać zieleniną.
Ryba w sosie (składniki):
- dowolne filety rybne
- 20 dag włoszczyzny
- 75 dag kiszonej kapusty
- cebula
- masło
- kilka suszonych grzybów
- niecała szklanki śmietany
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Kapustę (mało kwaśną) oraz włoszczyznę poszatkowaną na tarce, przyprawić do smaku i udusić na miękko. Dodać cebulę usmażoną osobno na smalcu, zrobić zasmażkę na łyżce masła i łyżce mąki. Dodać do miękkich warzyw i chwilę jeszcze dusić, następnie zalać śmietaną, doprawić do smaku.
Rybę usmażyć na oleju, podawać przykrytą sosem. Uduszone osobno grzyby, można posiekać i dodać na końcu, już na wydaniu lub dodać do duszenia razem z warzywami, jak kto woli. Danie smaczne na zimno i na ciepło. Smacznego!
Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do
Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki były ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie
50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne
12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!