Przepis na piątek. Kuchnia gruzińska

1
07.02.2014
Przepis na piątek. Kuchnia gruzińska
Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia gruzińska, ale już od poniedziałku prawdziwa gratka dla lubiących zjeść smacznie i treściwie. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na barszcz polityczny oraz rybę zapiekaną z sosem dereniowym.
Barszcz polityczny (składniki):
   - wywar z kurczaka
   - marchew
   - pietruszka
   - seler
   - buraki
   - kapusta
   - ziemniaki
   - koncentrat pomidorowy
   - sól, pieprz
   - majonez
   - natka pietruszki
   
   Przygotowanie:
   Do ugotowanego wywaru dodać rozdrobnione warzywa (marchew, pietruszkę i seler). Dodać pokrojone w kostkę buraki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować 30 min.
   Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy.
   Na końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką majonezu na talerzu oraz posypać natką pietruszki.
Przepis na piątek. Kuchnia gruzińska

   
   Ryba zapiekana z sosem dereniowym (składniki):
   - 800g filetu z dorsza lub morszczuka
   - sól, pieprz
   - mięta
   - oliwa
   - masło
   - czosnek
   - papryka
   - cynamon
   - goździki
   - wywar z kurczaka
   - śmietana
   - ziemniaki
   - surówka z czerwonej kapusty
   
   Przygotowanie:
   Filet podzielić na porcje, doprawić solą i miętą, a następnie pozostawić na 15 min. Po kwadransie, włożyć rybę do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą i posmarować masłem. Po włożeniu do rozgrzanego piekarnika, rybę piec do miękkości.
   Sos należy przygotować mieszając czosnek, paprykę, cynamon, goździki, sól, pieprz i wywar. Po przecedzeniu dodać śmietanę i (jeśli ktoś lubi) doprawić raz jeszcze solą i pieprzem.
   Rybę, podawać polaną sosem, z ziemniakami oraz surówką z czerwonej kapusty.
   
   Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 zł.
   
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

Wspaniały sos dereniowy, bez derenia. Szczerze polecam.
HipolitChichalski (2014.02.07)

info

0  
  0