Przepis na piątek. Dziś kuchnia polska.

31.01.2014
Przepis na piątek. Dziś kuchnia polska.
Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia polska, ale już od poniedziałku prawdziwa gratka dla lubiących zjeść smacznie i treściwie. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na grochówkę i gołąbki z mięsem.
Zupa grochowa (składniki):
   - 50 dag grochu łuskanego połówki
   - 20 dag żeberek wędzonych
   - 4 liście laurowe
   - 6 ziarenek ziela angielskiego
   - 50 dag ziemniaków
   - 15 dag marchwi
   - 5 dag pietruszki korzeń
   - 2 łyżki smalcu
   - 20 dag wędzonego boczku
   - 20 dag kiełbasy (dobrej)
   - 15 dag cebuli
   - 3 ząbki czosnku (zwłaszcza zimową porą)
   - majeranek
   - cząber
   - sól pieprz
   - przyprawa w płynie Maggi
   - natka zielonej pietruszki
   
   Przygotowanie:
   Żeberka wędzone wypłukać i włożyć do dużego garnka. Wlać około 4 litry wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i razem zagotować. Następnie wsypać wypłukany groch. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut.
   Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie do zupy dodać ziemniaki, marchew i pietruszkę. Razem wymieszać i gotować do miękkości (przez około 20 minut).
   Na patelni roztopić smalec. Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pod koniec smażenia do boczku i kiełbasy dodać cebulę, wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć.
   Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać również do garnka z zupą. Całość wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 10 minut. Zdjąć z ognia. Dodać szczyptę majeranku i cząbru.
   Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Gotową grochówkę rozlać do talerzy i posypać natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.
Przepis na piątek. Dziś kuchnia polska.

   
   Gołąbki w sosie pieczarkowym (składniki):
   - kapusta
   - mięso mielone
   - ryż
   - sól, pieprz
   - pieczarki
   - cebula
   - masło
   - śmietana
   - ziemniaki
   
   Przygotowanie:
   Kapustę sparzyć i wyciąć gruby rdzeń z liści. Mięso mielone i ryż wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem.
   Farsz układać na liściu kapusty oraz zwinąć w „gołąbki”. Następnie ułożyć w garnku i zalać wywarem. W takiej postaci dusić do miękkości.
   Sos pieczarkowy:
   Pieczarki pokroić w plasterki, a następnie cebule w piórka, po czym wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Całość dusić ok. 30 min.
   Po upływie pół godz. zalać śmietaną oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 min do zredukowania śmietany.
   Gołąbki podawać polane sosem z ziemniakami. Smacznego.
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni staropolskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter