Przepis na czwartek. Kuchnia węgierska

13.02.2014
Przepis na czwartek. Kuchnia węgierska
Dziś wypada przedostatni dzień z węgierską kuchnią. Słynie ona z wszechobecnej papryki, co dało się zauważyć w poprzednich przepisach. Jeśli są wśród Was fani kuchni środkowoeuropejskich to z pewnością zasmakujecie w dzisiejszym rosole po węgiersku z pierożkami i kotletem po debreczyńsku.
Rosół po węgiersku (składniki):
   - 1 kura
   - marchew
   - pietruszka
   - seler
   - 2-3 pomidory
   - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
   - cebula
   - czosnek
   - kilka suszonych grzybów
   - sól, pieprz
   - papryka ostra
   - szpinak
   
   Przygotowanie:
   Z kury przygotowujemy rosół, do którego dodajemy warzywa (marchew, seler, pietruszka). Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pomidory, pokrojone w ćwiartki.
   Po chwili dodajemy 2 łyżki koncentratu oraz przesmażoną cebulę, czosnek i kilka suszonych grzybów. Całość gotujemy ok. 10-20 min. i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Zupę podajemy z pierożkami.
   Pierożki ujhazi zaczynamy przygotowywać od farszu. Najpierw rozdrabniamy mięso z kury. Dodajemy sól, pieprz i mrożony szpinak. Po wyrobieniu ciasta na pierogi nadziewamy je przygotowanym farszem i gotujemy w osobnym garnku. Podajemy zalane rosołem.
Przepis na czwartek. Kuchnia węgierska

   
   Kotlet po debreczyńsku (składniki):
   - schab 1 kg
   - sól, pieprz
   - cebula
   - 2 pomidory
   - kiełbasa podwędzana 200g
   - wędzony boczek 100g
   - papryka ostra
   - ziemniaki
   - ulubiona surówka
   
   Przygotowanie:
   Z mięsa wycinamy kotlety. Po rozbiciu posypujemy je solą i obsmażamy na patelni. W garnku obsmażamy cebulę, a następnie wkładamy kotlety i zalewamy wodą. Całość dusimy do miękkości.
   Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy, pokrojone w plasterki pomidory. Wrzucamy podwędzana kiełbasę oraz wędzony boczek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Najlepiej smakuje podane z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni węgierskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie węgierskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   
   

   Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter