Rosół po węgiersku (składniki):
- 1 kura
- marchew
- pietruszka
- seler
- 2-3 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula
- czosnek
- kilka suszonych grzybów
- sól, pieprz
- papryka ostra
- szpinak
Przygotowanie:
Z kury przygotowujemy rosół, do którego dodajemy warzywa (marchew, seler, pietruszka). Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pomidory, pokrojone w ćwiartki.
Po chwili dodajemy 2 łyżki koncentratu oraz przesmażoną cebulę, czosnek i kilka suszonych grzybów. Całość gotujemy ok. 10-20 min. i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Zupę podajemy z pierożkami.
Pierożki ujhazi zaczynamy przygotowywać od farszu. Najpierw rozdrabniamy mięso z kury. Dodajemy sól, pieprz i mrożony szpinak. Po wyrobieniu ciasta na pierogi nadziewamy je przygotowanym farszem i gotujemy w osobnym garnku. Podajemy zalane rosołem.
Kotlet po debreczyńsku (składniki):
- schab 1 kg
- sól, pieprz
- cebula
- 2 pomidory
- kiełbasa podwędzana 200g
- wędzony boczek 100g
- papryka ostra
- ziemniaki
- ulubiona surówka
Przygotowanie:
Z mięsa wycinamy kotlety. Po rozbiciu posypujemy je solą i obsmażamy na patelni. W garnku obsmażamy cebulę, a następnie wkładamy kotlety i zalewamy wodą. Całość dusimy do miękkości.
Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy, pokrojone w plasterki pomidory. Wrzucamy podwędzana kiełbasę oraz wędzony boczek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Najlepiej smakuje podane z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni węgierskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do
Restauracji Da Vinci, w której właśnie węgierskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie
50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne
12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!