Przepis na czwartek. Kuchnia ukraińska

1
09.01.2014
Przepis na czwartek. Kuchnia ukraińska
Przyszedł kolejny dzień z kuchnią ukraińską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące właśnie z Ukrainy: zupa czenachi oraz nadziewany bakłażan.
Czenachi (składniki):
   - 1,5l bulionu wołowego
   - 0,5kg mięsa wołowego
   - sól, pieprz
   - 2 cebule
   - 2 czerwone buraki
   - 3 marchewki
   - koperek
   - 1 puszka czerwonej fasolki
   - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
   - 1 łyżka ostrej papryki
   - 1 łyżka mąki
   - 3 duże ziemniaki
   
   Przygotowanie:
   Gotujemy rosół. Następnie smażymy pokrojone w grubą kostkę, przyprawione solą i pieprzem, mięso wołowe. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Do przygotowanego wcześniej rosołu, wrzucamy mięso, obranego buraka oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie dodajemy startą na grubej tarce marchew. Na koniec dodajemy fasolę z puszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
   Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ostrą papryką i pieprzem, a całość zaprawiamy mąką. Potrawa powinna być dość gęsta.
   Z dwóch ziemniaków smażymy frytki i wkładamy do zupy podanej na talerzu (po kilka sztuk). Dodajemy drobno posiekany czosnek i posypujemy koperkiem. (Na Ukrainie, zupę podaje się z pieczywem).
Przepis na czwartek. Kuchnia ukraińska

   
   Bakłażan (składniki):
   -1 bakłażan
   - sól, pieprz
   - 1 pomidor
   - 1 cebula
   - olej
   - 100g mięsa mielonego
   - 150g sera
   
   Przygotowanie:
   Bakłażana przekroić wzdłuż, posolić skórę i zostawić na około godz. (pozbędziemy się gorzkiego smaku). Następnie delikatnie wydrążtć miąższ.
   Miąższ posiekać razem z pomidorem, cebulą i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Podlać łyżką wody i dusić przez kilka minut.
   Bakłażana napełnić farszem. Na wierzch położyć plastry sera, przykryć i chwilę poczekać (aż ser się rozpuści). Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
   

   Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

super dania brawo smacznie u niedrogo polecam
(2014.01.17)

info

0  
  0