Barszcz z uszkami (składniki):
Farsz do uszek: 10 dag suszonych grzybów
- 3 cebule
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- sól pieprz
Ciasto na uszka:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 1 szklanka wrzącej wody
Czerwony barszcz:
- pół kg buraków
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. dwa i pół litra zimnej wody
- ok. pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz
- przyprawa Maggi
Przygotowanie:
Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około półtorej godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami).
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).
Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka.
Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem. Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę, czosnek obrać i opłukać.
Do zimnej wody dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Następnie dodać buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem około półtorej godziny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Maggi.
Bitki wieprzowe z warzywami (składniki):
- mięso wieprzowe
- sól, pieprz
- mąka
- olej
- marchew
- seler
- pietruszka
- por
- cebula
- ziemniaki
- ogórek konserwowy
Przygotowanie:
Rozbity wcześniej płat mięsa obsypać solą, pieprzem i mąką. Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Do naczynia włożyć rozdrobnione warzywa (marchew, seler, pietruszka, por oraz cebula). Na tak ułożonych warzywach układać bitki. Powtarzać to robiąc kilka warstw.
Dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami i ogórkiem konserwowym. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni staropolskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie
jedyne 12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!