Przepis na czwartek. Kuchnia polska

13.03.2014
Przepis na czwartek. Kuchnia polska
Przyszedł kolejny dzień z kuchnią polską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to krupnik oraz kotlet schabowy.
Krupnik (składniki):
   - wywar z kurczaka
   - marchew
   - pietruszka
   - nać pietruszki
   - seler
   - kasza jęczmienna
   - ziemniaki
   - śmietanka do zup
   - sól, pieprz
   
   Przygotowanie:
   Ugotować wywar z kurczaka po czym dodać rozdrobnioną marchew, pietruszkę i seler. Następnie dodać kaszę jęczmienną i gotować aż zmięknie. W kolejnym kroku dołożyć, pokrojone w kostkę ziemniaki i również gotować, aż będą miękkie.
   Tak przygotowany krupnik zabielić śmietanką oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Przepis na czwartek. Kuchnia polska

   
   Kotlet schabowy z pieczarkami i serem (składniki):
   - schab
   - 8 pieczarek
   - 1 pomidor
   - dowolna przyprawa np. oregano
   - ser w plastrach lub starty na tarce
   - sól
   - pieprz
   - jajko
   - bułka tarta
   - smalec
   - trochę oleju
   
   Przygotowanie:
   Schab rozklepujemy tłuczkiem wkładamy do jajka ze szczyptą soli (według uznania) i panierujemy w bułce tartej. Opanierowane kotlety schabowe smażymy na smalcu na złocisty kolor na małym ogniu.
   W między czasie ,gdy smażymy kotlety przyrządzamy pieczarki z pomidorem. Pieczarki i pomidora należy opłukać i pokroić w niewielką kosteczkę. Następnie rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pieczarki z pomidorem. Dobrze podsmażamy. Mieszając je, dodajemy dowolna przyprawę i odrobinę soli i pieprzu.
   Gdy mamy już upieczone kotlety schabowe wkładamy je do brytfanny lekko przesmarowanej smalcem -następnie rozkładamy na wierzchu kotleta podsmażone pieczarki z pomidorem, a na wierzch tego kładziemy ser w plasterkach lub starty. Gdy wszystko jest już gotowe wkładamy kotlety do piekarnika nagrzanego do temp.160-180 stopni i zapiekamy je tak aby ser się roztopił i lekko zarumienił. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami i zieloną sałatką ze śmietaną. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   
   
   
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter