Przepis na czwartek. Kuchnia polska

2
16.01.2014
Przepis na czwartek. Kuchnia polska
Dziś wypada przedostatni dzień z naszą narodową kuchnią. Nie trzeba chyba tłumaczyć z czego ona słynie, bo doskonale ją znamy. Jest także jedna cecha, która daniom musi towarzyszyć zawsze. Ma być smacznie jak u mamy. A dziś właśnie tak będzie. Obiad na czwartek to zupa huzarska oraz zrazy wieprzowe.
Zupa huzarska (składniki):
   - marchew
   - pietruszka
   - seler
   - ziemniaki
   - fasola czerwona
   - świeża papryka
   - sól, pieprz
   - mięso mielone
   - majeranek
   - jajko
   - bułka tarta
   
   Przygotowanie:
   Zupę gotujemy na rosole drobiowym (z kury, nie z kostki) doprawiając solą i pieprzem oraz majerankiem. Następnie wrzucamy warzywa: marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na koniec dodajemy fasolę i paprykę. Dodatkiem do zupy są pulpeciki wieprzowe.
   Aby przygotować pulpety, doprawione solą i pieprzem mięso przyprawiamy dodatkowo majerankiem i mieszamy z jajkiem oraz bułką tartą. Pulpety powinny być nieduże, więc formujemy mięso w małe kulki (wielkości orzecha laskowego), po czym gotujemy oddzielnie w rosole.
   Po ugotowaniu wykładamy je na talerz i zalewamy przygotowaną wcześniej zupą.
Przepis na czwartek. Kuchnia polska

   
   Zrazy wieprzowe (składniki):
   - 500 g schabu wieprzowego bez kości
   - 20 dag boczku
   - kilka ogórków kiszonych
   - 3 cebule
   - musztarda
   - sól, pieprz
   - mąka
   - papryka słodka
   - olej do smażenia
   
   Przygotowanie:
   Mięso kroimy na plastry, tak jak do kotletów schabowych. Przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Układamy plasterek boczku, 1/4 ogórka (jeśli są spore, jeśli małe to pół), kawałek cebuli i zawijamy.
   Jedni spinają zrazy wykałaczką, inni nitką, jeszcze inni wcale nie spinają tylko umiejętnie je składają. Tej ostatniej opcji nie polecam tym osobom, które nie są wprawione w ich przygotowaniu. Radzę więc spiąć zrazy zaczynając od boku. Tak, by nic ze środka nam nie wypadło. Obtaczamy je w mące.
   Tak przygotowane, obsmażamy na gorącej patelni, równo z każdej strony. Muszą być mocno zarumienione. Po obsmażeniu przekładamy je do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy pokrojoną w cząstki cebulę, doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i gotujemy przez ok. 40 min. Muszą być miękkie. Podajemy z czym lubimy najbardziej. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
   

   Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
,

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

robię takie zrazy - są pyszne. jedyne udoskonalenie - rozbijam mocno kotlety schabowe i dopiero wtedy je zawijam.
(2014.01.16)

info

0  
  0
A może niech osoba piszące te teksty na ich podstawie spróbuje sama coś z tego ugotować przed publikacją? Bo jak na razie to żenada. ..
(2014.01.19)

info

0  
  1