Przepis na czwartek. Kuchnia kaszubska

06.03.2014
Przepis na czwartek. Kuchnia kaszubska
Przyszedł kolejny dzień z kuchnią kaszubską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to kartoflanka oraz golonka z kapustą.
Kartoflanka (składniki):
   - 1 kg ziemniaków
   - włoszczyzna
   - cebula
   - liść laurowy
   - ziele angielskie
   - sól, pieprz
   - 25 dag surowego boczku
   
   Przygotowanie:
   Zagotować ok.2l wody, dodać włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy.
   Na patelni przesmażyć boczek i cebulkę pokrojone wszystko w kosteczkę. Dodać do zupy kiedy jarzyny i ziemniaki są już miękkie. Doprawić jeszcze do smaku ,dodać zieleninę.
   Do tej zupy dodawano czasami zacierki. Kluseczki zagniatano z 2 jaj, szklanki mąki i odrobiny wody do wyrobienia. Wyrobić twarde ciasto i utrzeć je na tarce lub skruszyć ręką tworząc kluseczki. Wrzucić wprost do zupy. Chwilę pogotować kiedy wypłyną zupa jest praktycznie gotowa. Z zacierką zupa jest bardziej treściwa i pożywna.
Przepis na czwartek. Kuchnia kaszubska

   
   Golonka z kapustą (składniki):
   - 2 golonki
   - dwie duże główki poszatkowanej i ukiszonej kapusty
   - szklanka kaszy jęczmiennej
   - liść laurowy
   - ziele angielskie
   - sól, pieprz
   
   Przygotowanie:
   Goloneczki oskrobać, wymyć, osuszyć, natrzeć pieprzem solą. Kapustę lekko przepłukać.
   W brytfannie ułożyć golonki, obłożyć je kapustą dookoła, podsypać kaszą wokół mięsa, dodać przyprawy (można dać grzybki suszone) i posiekaną cebulę cebule.
   Zalać wszystko przegotowaną wodą, przykryć pokrywą, dusić do miękkości, sprawdzać, aby sos za szybko nie wyparował. Podawać z opiekanymi kartoflami. Smacznego!
   
   Już jutro kolejne przepisy z kuchni kaszubskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
   

   Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
   Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter