Kartoflanka (składniki):
- 1 kg ziemniaków
- włoszczyzna
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- 25 dag surowego boczku
Przygotowanie:
Zagotować ok.2l wody, dodać włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy.
Na patelni przesmażyć boczek i cebulkę pokrojone wszystko w kosteczkę. Dodać do zupy kiedy jarzyny i ziemniaki są już miękkie. Doprawić jeszcze do smaku ,dodać zieleninę.
Do tej zupy dodawano czasami zacierki. Kluseczki zagniatano z 2 jaj, szklanki mąki i odrobiny wody do wyrobienia. Wyrobić twarde ciasto i utrzeć je na tarce lub skruszyć ręką tworząc kluseczki. Wrzucić wprost do zupy. Chwilę pogotować kiedy wypłyną zupa jest praktycznie gotowa. Z zacierką zupa jest bardziej treściwa i pożywna.
Golonka z kapustą (składniki):
- 2 golonki
- dwie duże główki poszatkowanej i ukiszonej kapusty
- szklanka kaszy jęczmiennej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Goloneczki oskrobać, wymyć, osuszyć, natrzeć pieprzem solą. Kapustę lekko przepłukać.
W brytfannie ułożyć golonki, obłożyć je kapustą dookoła, podsypać kaszą wokół mięsa, dodać przyprawy (można dać grzybki suszone) i posiekaną cebulę cebule.
Zalać wszystko przegotowaną wodą, przykryć pokrywą, dusić do miękkości, sprawdzać, aby sos za szybko nie wyparował. Podawać z opiekanymi kartoflami. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni kaszubskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do
Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie
50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne
12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!