Barszcz (składniki):
- wywar z kurczaka
- marchew
- pietruszka
- seler
- buraczki ćwikłowe
- ziemniaki
- sól, pieprz
- cukier
- ocet lub cytryna
- śmietana
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy ok. 2l bulionu drobiowego. Następnie wrzucamy do niego umyte i rozdrobnione warzywa (marchew, seler, pietruszka, buraczki ćwikłowe). Całość gotujemy ok. 30 min.
Dorzucamy, także pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz dolewamy octu lub cytryny. Na sam koniec dodajemy śmietanę.
Kotlety mielone (składniki):
- mięso mielone
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- majeranek
- olej
- ziemniaki
- biała kapusta
- marchewka
- cukier
- ocet
Przygotowanie:
Mieszamy mięso mielone, jajka i bułkę tartą. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Z tak przygotowanego mięsa formujemy owalne kotlety, po czym smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Aby przygotować surówkę z białej kapusty, szatkujemy ją i solimy. Następnie dodajemy, startą na tarce marchewkę, jeszcze troszkę soli, cukier, olej, a także ocet.
Przygotowane kotlety mielone podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz przygotowaną wcześniej surówką z białej kapusty.
Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do
Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie
50% rabatu, czyli zapłacicie za nie
jedyne 12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!