Jajeczne tajemnice

1
14.04.2014
Jajeczne tajemnice
fot. (arch. portEl.pl)
W okresie przedświątecznym sprzedawcy kuszą nas promocjami i jakością jaj od „szczęśliwych kur”. Za wszystkie te delikatesy musimy oczywiście słono zapłacić. Zobacz, jak zweryfikować skąd pochodzą i jakie parametry posiadają jajka, które chcesz zakupić.
Kontrole wypadły słabo
   Inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzili 551 partii jaj kurzych w sklepach, hurtowniach oraz sprzedawanych luzem na targowiskach. Zastrzeżenia wzbudziło 167 partii (30,3 proc.). Najczęściej kwestionowano nieprawidłowe oznakowanie (27,5 proc. ocenionych), rzadziej – niewłaściwą wagę (12,1 proc. sprawdzonych partii). Przedsiębiorcy nie informowali o metodzie chowu kur, używając np. jedynie określenia „jaja od szczęśliwych kur z wolnego wybiegu”, albo wprowadzali w błąd, sugerując, że jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu („świeże wiejskie jaja”, obrazki w formie krajobrazu wiejskiego), gdy w rzeczywistości był to chów klatkowy. W zakresie oznakowania najgorzej wypadły jajka sprzedawane luzem na targowiskach (zakwestionowano 68 proc. ze sprawdzonych 147 partii). Jaja opakowane – zastrzeżenia wzbudziło 12,7 proc. spośród sprawdzonych 402 partii. Dlatego warto wiedzieć co sprawdzać na oznakowaniu jajka, by nie zostać oszukanym i kupić taki towar jaki chcieliśmy.
   
   Poradnik kupującego

   Sprzedawane mogą wyłącznie jaja świeże - czyli klasy A. Dodatkowo takie jaja muszą na skorupie posiadać informacje o: metodzie chowu kur (0 – ekologiczna, 1 – wolny wybieg, 2- ściółkowa, 3 – klatkowa), kod państwa (PL – Polska), weterynaryjny numer identyfikacyjny, czyli kod zakładu produkcji.
   Jaja w opakowaniu: opakowanie musi informować o klasie jakości (np. A), wadze (np. M, XL), dacie minimalnej trwałości, metodzie chowu kur. Obowiązkowe oznakowanie na skorupie.
   Jaja sprzedawane luzem, na sztuki: w miejscu sprzedaży musi się znajdować informacja o klasie jakości, wadze, metodzie chowu, dacie minimalnej trwałości, nazwą albo imieniem i nazwiskiem producenta.
   Jaja sprzedawane bezpośrednio konsumentom przez gospodarza, producenta, którzy posiadają mniej niż 50 kur – w miejscu sprzedaży muszą się znaleźć informacje: nazwa i adres gospodarstwa, imię i nazwisko gospodarza. Oznakowanie na skorupach nie jest wymagane.
   
   Osoby, którym sprzedano zepsuty lub fałszywie oznakowany towar odmawiając reklamacji mogą zgłaszać skargi miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumentów:
   Miejski Rzecznik Konsumentów – ul. Łączności 1, tel. 55 239 34 56
   Powiatowy Rzecznik Konsumentów – ul. Saperów 14a, tel. 55 239 49
   
   Źródło: UOKiK

   
oprac. mk

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

bo oni specjalnie takie małe te pieczątki robią, żeby nie można było rozczytać o co chodzi
otochodzi (2014.04.14)

info

1  
  0