Jabłko – słodki owoc jesieni

7
11.11.2011
Jabłko – słodki owoc jesieni
fot. AD
Czerwone, żółte, zielone. Kuszą nas zapachem, kolorem i smakiem. w dodatku są zdrowe i zawierają niewiele kalorii. Bogate są za to w błonnik, pektyny, witaminę C i A oraz potas, magnez, wapń i krzem. Można z nich zrobić niemal wszystko i każdy znajdzie coś dla siebie.
Przeciętne jabłko waży ok. 150 gramów i zawiera ok. 60 kcal. Miąższ owocu korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, serce oraz włosy i paznokcie. Można z niego przygotować soki, musy, placki, ciasta, sałatki, a nawet alkohole. Stanowią świetny dodatek do dań z mięsa i kapusty. Wszyscy chyba próbowali pożywnego ryżu z pieczonym jabłkiem i cynamonem lub deser składający się z jabłek zawiniętych w ciasto francuskie, który można sezonowo kupić niemal w każdej cukierni. Warto spróbować też czegoś nowego.
   
   Schab z jabłkami
   
Składniki: 1,2 kg schabu, 4 jabłka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, zioła prowansalskie, sól, pieprz i papryka.
   Przygotowanie: Schab umyć, osuszyć, ponacinać na plasterki, natrzeć przyprawami wymieszanymi z oliwą i octem balsamicznym, po czym odstawić na całą noc do lodówki. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki, wkładać pomiędzy kawałki schabu i przewiązać nitką. Tak przygotowane mięso włożyć z pozostałymi kawałkami jabłek do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec przez około 1,5 godz. w temp. 180 stopni.
   
   Schab na kapuście z jabłkami
   
Składniki: 1 kg schabu, 50 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, 2 jabłka,1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, sól i pieprz oraz olej do smażenia.
   Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, każdy lekko rozbić. Kawałki mięsa oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron na lekko rozgrzanym oleju. Zmniejszyć ogień, wlać połowę bulionu, dodać majeranek, dusić pod przykryciem do miękkości. Kapustę opłukać, osączyć, pokroić na drobniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, wlać pozostały bulion, dusić na małym ogniu około 20 minut. Dodać masło, pokrojoną w kostkę cebulę, obrane i pokrojone w ósemki jabłka, sól, pieprz, cukier, kminek i paprykę, dusić pod przykryciem, aż jabłka będą miękkie. Kapustę wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć plastry schabu. Podawać z ziemniakami. Dobrze smakuje również z chlebem.
   
   Kaczka pieczona z jabłkami
   
Składniki: Kaczka, 2 łyżeczki majeranku, 4-5 winnych jabłek, 6-10 suszonych śliwek, 2 łyżki masła, 12-15 średnich ziemniaków, sól.
   Przygotowanie: Kaczkę umyć, natrzeć solą i majerankiem, zostawić na 2-3 godz. w chłodnym miejscu. Śliwki sparzyć. Umyte jabłka pokrajać na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Nasoloną kaczkę nadziać jabłkami i pokrojonymi na cząstki śliwkami, po czym pozapinać specjalnymi klamerkami lub zaszyć. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1, 5 godz. podlewając tworzącym się na blasze sosem. Po ok. 40 min. obłożyć kaczkę obranymi i przelanymi wrzątkiem ziemniakami. Posypać je solą i majerankiem, i dalej piec z kaczką. Podawać na gorąco.
   
   Surówka z jabłkiem
   
Składniki: 450 g marchewki obranej, 2 duże jabłka, 2 łyżki chrzanu śmietankowego, 2 łyżki majonezu, sól do smaku.
   Przygotowanie: Obraną marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z marchewką. Majonez łączymy z chrzanem i dodajemy do surówki. Solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę przed podaniem do spożycia.
   
   Pekińska z jabłkiem
   
Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej, 1 cebula, 1 jabłko,1 por,1 kiszony ogórek,1 łyżeczka kminku, 1/2 opakowania śmietany, sok z cytryny, sól, pieprz i łyżeczka cukru.
   Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy dokładnie, osączamy i dość drobno szatkujemy. Cebulę obieramy z łusek, płuczemy i kroimy w kosteczkę. Myjemy pora i kroimy go w plasterki. Ogórek ścieramy na grubej tarce, a jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przygotowując sos do śmietany dodajemy kminek, sok cytrynowy, sól, pieprz i szczyptę cukru. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie i dodajemy do sałatki.
   
   Ciasto z jabłkami
   
Składniki: 1 kostka margaryny, 6 jajek, 3 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, 3-4 duże jabłka.
   Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, ułożyć jabłka pokrojone w plasterki lub ćwiartki (bez gniazd). Piec ok. 40 min (do zrumienienia) w temp. 180 st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
   
   Konfitura rajska
   
Składniki: 1 kg czerwonych, prawie dojrzałych rajskich jabłuszek; 1,2 kg cukru.
   Sposób przygotowania: Jabłuszka umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach drewnianą wykałaczką, włożyć do płaskiego rondelka, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3-5 minut), uważając, aby nie popękały, następnie odcedzić (wodę zachować) i osaczyć. Z czterech szklanek cukru i dwóch szklanek wody, w której gotowały się jabłuszka, przygotować syrop. Jabłuszka zalać wrzącym syropem i odstawić na noc. Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać jeszcze 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłuszka i smażyć na małym ogniu do chwili, gdy staną się przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć je, odwrócić do góry dnem – pozostawić do wystudzenia.
   
   Deser dla dwojga
   
Składniki: 2 duże jabłka, garść migdałów, 4 łyżki rodzynek, 2 łyżki dżemu.
   Przygotowanie: Jabłka należy umyć, po czym usunąć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć i wsypać w miejsca po pestkach. Dżem z róży (lub inny) wymieszać z cynamonem, goździkami i imbirem, po czym nałożyć na rodzynki i posypać migdałami. Włożyć do piekarnika na 30 min. (temp. 180 st.) lub na 6-8 minut do mikrofalówki na pełną moc.
   
   Rajska nalewka
   
Składniki: 30 sztuk dojrzałych rajskich jabłuszek, 1 litr spirytusu, 40 dkg cukru, 1 litr wody mineralnej.
   Przygotowanie: Jabłuszka umyć, przekroić na cztery części i zalać spirytusem, po czym pozostawić w ciepłym i ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn delikatnie zlać znad owoców. 1litr wody zagotować z cukrem, ostudzić i dodać do zlanego wcześniej z jabłuszek spirytusu. Przecedzić przez gazę, zlać do butelek, zamknąć i odstawić na miesiąc.
   
Marta Kowalczyk

Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter

A moim zdaniem...

Jabłka, jabłka ale czemu są tak drogie ? w cenie pomarańczy które sprowadzamy, a jeśli trafimy na promocje to są w przystępnej cenie, ale taka cena powinna być bez promocji. Jabłka uwielbiam w każdej postaci, od szarlotki po kaczkę.
Steff (2011.11.11)

info

0  
  0
na zdrowie :-)
(2011.11.11)

info

0  
  0
To jest Portel czy serwis kulinarny? Chyba pomyliłem strony
syr (2011.11.11)

info

0  
  0
"a nawet alkohole". Nazywają się "Jabłczany"
Dziad Borowy (2011.11.11)

info

0  
  0
a czemu przepisu na placki nie podali. .. .też z jabłkami
mniam mniam (2011.11.11)

info

0  
  0
syr - myślisz, że Elblążanie jabłek nie jedzą? lola
(2011.11.12)

info

0  
  0
to fakt, mają bardzo dużo witamin, odkąd codziennie miksuję trzy jabłka dziennie wraz ze skórką i wypijamy to z dziećmi, żadna infekcja nas jeszcze nie dopadła, a w koło wszyscy kichają i prychają. Prawdziwa bomba witaminowa, polecam
(2011.11.13)

info

0  
  0