Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego - w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności – mówi Ewa Rucińska, Biuro Promocji EUH-E. Stale pojawiają się coraz to nowe zagrożenia związane z żywnością. Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na nasze zdrowie. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób. W związku z tym, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podczas tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia, akcentuje potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”.
W tegoroczne obchody Światowego Dnia Zdrowia podobnie jak w ubiegłym roku włączył się Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu.
W programie organizatorzy przygotowali wykłady adresowane do uczniów szkół ponadgimnazjalnych nt.: „Zagrożenia bezpieczeństwa żywności”, „Dodatki do żywności – przyjemność czy zagrożenie”, „Zaburzenia psychiczne w zakresie odżywiania u dzieci i młodzieży” Dla najmłodszych zorganizowane zostaną warsztaty kulinarne pod hasłem „Jedz smacznie, zdrowo i kolorowo”. Dzieci będą przyrządzać koktajle owocowe, desery, pasty i surówki ze świeżych warzyw i owoców.
Cieszymy się, że nasza inicjatywa spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem zarówno wśród szkół jak i przedszkoli. Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia „z pola na nasz stół”.
Najnowsze artykuły w tym dziale
Bądź na bieżąco, zamów newsletter