UWAGA!
[X]lub zarejestruj konto na portElu.
Szanowny Panie Terentiusz nie interesuje mnie skąd tam się wzięła rtęć, ważne, że tam jest i ma wpływ na jakość ryb, a tym samym na zdrowie ludzi, poniżej opinia mgr inż. Dorota Opioła Wpływ działalności człowieka na jakość środowiska morskiego Gdańsk 2003 Znaczne stężenia metali ciężkich stwierdzono w tkankach ryb złowionych w południowej części Zatoki Botnickiej, wschodniej części Zatoki Fińskiej, w Kattegacie oraz w Zatoce Ryskiej. Poziom kadmu w wątrobie śledzia wzrasta o 5-8% na rok, co jest o tyle niepokojące, iż następnym ogniwem w tym łańcuchu troficznym jest człowiek. Spośród metali ciężkich najlepiej poznano skażenie związane z nadmierną ilością rtęci. Ryby łowione wzdłuż wybrzeży Zatoki Gdańskiej i Zalewu Wiślanego zawierają znaczne jej ilości, bliskie dopuszczalnej normie, odnośnie do produktów spożywczych. Konieczna jest więc stała kontrola poziomu rtęci w tkankach ryb odławianych w strefie brzegowej. Z poważaniem Jerzy Kulas
Jerzy Kulas