UWAGA!

[X]

Komentuj korzystając ze swojego nicka. W tym celu Zaloguj się kontem portElu lub Facebooka
lub zarejestruj konto na portElu.
Anuluj

W 1950 roku w Polsce funkcjonowało 76 cukrowni. Zakłady te w tymże roku łącznie dobowo przerabiały 860 tysięcy kwintali buraków cukrowych, co zapewniło wyprodukowanie w tym roku 956,5 tysiąca ton cukru. W 1950 roku dostawy surowca do produkcji cukru pochodziły od 755 600 plantatorów gospodarujących na 376 600 ha. Cukrownie za 100 kg buraków cukrowych płaciły im 48 zł i dodatkowo mogli oni zakupić cukier bezpośrednio z takiego zakładu w cenie 11,80 zł za kilogram. Wtedy cena detaliczna za kg cukru wynosiła 12,50 zł. W 1950 roku spożycie cukru w Polsce na 1 osobę kształtowało się na poziomie 21 kg. W ramach planu sześcioletniego (1950 -55) cukrownictwo było jednym z ważniejszych elementów rozbudowy. Stąd m. in. w 1955 roku zapewniło to wzrost produkcji cukru, a jego spożycie na osobę wyniosło 25,2 kg. O ile w 1950 zapotrzebowanie na cukier zapewniało 85,5% ogólnego pokrycia to w 1955 roku ten wskaźnik był na poziomie prawie 95%. Obecnie w Polsce istnieje 17 cukrowni, a w latach 1998 - 2004 odnotowano najwyższą liczbę ich likwidacji.

Zuckerman