UWAGA!

[X]

Komentuj korzystając ze swojego nicka. W tym celu Zaloguj się kontem portElu lub Facebooka
lub zarejestruj konto na portElu.
Anuluj

Mimo zniesienia z dniem 1 stycznia 1949 roku kartek na artykuły spożywcze, wciąż istniały problemy w handlu tymi towarami. Stąd w 1950 roku w wielu regionach Polski wprowadzono bony na niektóre artykuły jak mleko, tłuszcze spożywcze (masło, margaryna, smalec, oleje jadalne), a od kwietnia 1952 roku dołączono do tego cukier i słodycze. Bony przyznawano jedynie osobom oficjalnie zatrudnionym, pozostali kupowali za gotówkę po wyższych cenach. Bony nie obowiązywały w Warszawie, Łodzi oraz w województwach koszalińskim i olsztyńskim. Ostatecznie zniesiono je z dniem 3 stycznia 1953 roku. System ten był wyjątkowym utrudnieniem w ówczesnych przedsiębiorstwach handlowych i stwarzał zjawiska spekulacji. Dlatego na zebraniach załóg problemy zaopatrzeniowe zajmowały dużo miejsca i były przyczyną różnych konfliktów.

Kooperant