UWAGA!

[X]

Komentuj korzystając ze swojego nicka. W tym celu Zaloguj się kontem portElu lub Facebooka
lub zarejestruj konto na portElu.
Anuluj

Generalnie masło maślane Najprościej jest powiedzieć że trzeba poznać swoje podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne a następnie przemnożyć to przez aktywność dobową. Następna sprawa to podaż makroskładników i nie tak jak piszą w tym artykule bo każdy z nich pełni ważne funkcje. Należy pamiętać o odpowiedniej podaży białka min. 1.6g białka na kilogram masy ciała. Tłuszcze rozpuszczają witaminy dlatego należy je jeść ale zwrócić uwage by było jak najmniej tych nasyconych. Tłuszcze odpowiadają także za smak pożywienia oraz za wydzielanie się leptyny (poczucie sytości)tluszczy powinno być między 20 - 30 %. Węglowodany tak należy jeść jak najmniej cukrów prostych. Generalnie znając zapotrzebowanie możemy chudnąć tyć bądz robić takzwana rekompozycje bo możemy dowolnie robić deficyt albo surplus kaloryczny POZDRAWIAM

paweł879